Smakosze.pl

YouTube/@HausgemachteRezepte

Układam kurczaka na ziemniakach i zalewam całość tym sosem. W kilkanaście minut mam szybki i tani obiad

13 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy chcecie zrobić szybki i tani obiad? Jeśli tak, to mam coś dla was. Zawsze robię to danie, gdy brakuje mi czasu i domowy budżet się nie dopina. Kurczak z ziemniakami i znakomitym sosem zawsze się sprawdza. Polecam przepis na szybki i tani obiad.

Kurczak z ziemniakami i sosem na szybki obiad

Czy zdarza się, że brakuje wam czasu na gotowanie obiadu? A może chcielibyście przyrządzić tanie danie obiadowe? Ja w takich sytuacjach sięgam po sprawdzony przepis. Na zakup produktów nie muszę wydać dużo pieniędzy. Zaletą  zapiekanki z kurczakiem z ziemniakami i sosem jest też szybkość przygotowania tego dania.

Poza tym taki obiad smakuje znakomicie i dosłownie rozpływa się w ustach. Moja rodzina zawsze prosi o dokładkę i pyta się kiedy, znów przyrządzę ten szybki i tani obiad. Polecam mój przepis, bo naprawdę jest wart wypróbowania. 

zapiekanka
YouTube/@HausgemachteRezepte
piernik staropolski

Babcia już wczoraj nastawiła piernik staropolski. Ciasto dojrzeje w sam raz na święta

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić kurczaka w ziemniakach z sosem?

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 500 ml śmietany
  • 2 pomidory
  • 100 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej
  • 1 łyżeczka masła

Patelnię smarujemy masłem i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Ziemniaki kroimy w dość cienkie plastry i układamy na cebuli. Wszystko solimy, a kurczaka kroimy w średnią kostkę. Mięso doprawiamy i układamy na ziemniakach.

Teraz do miski wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszamy. Potem dolewamy śmietanę i zalewamy tak przygotowanym sosem zawartość na patelni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 60 minut. 

Ten szybki i tani obiad będzie smakował każdemu

W międzyczasie ścieramy ser żółty i kroimy pomidora w plastry. Po wyjęciu dania z piekarnika dodajemy starty ser i układamy na nim plastry pomidora. Wstawiamy jeszcze potrawę na około 20 minut do piekarnika na 190 stopni.

Po upływie tego czasu nasze danie jest już gotowe do podania. Jest bardzo smaczne, aromatyczne i rozpływa się w ustach. Trudno sobie odmówić kolejnej dokładki. Wypróbujcie ten szybki i tani przepis na obiad. Pisaliśmy o tym, jak zrobić szybką zapiekankę makaronową. Radziliśmy też, jak przyrządzić  tani obiad z ryżu i kiełbasy. 

zapiekanka
YouTube/@HausgemachteRezepte

Źródło: YouTube/@HausgemachteRezepte

Śniadanie z płatkami owsianymi

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ
kotlety z cukinii i marchewki

Pomysł na tę ciepłą kolację podsunęła mi koleżanka. Smakuje obłędnie i syci, a do tego nie idzie w boczki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >