Smakosze.pl Przepisy Nie smażone, lecz z piekarnika. Ta wersja kotletów mielonych bije na głowę wszystkie inne
canva/Elena Photo

Nie smażone, lecz z piekarnika. Ta wersja kotletów mielonych bije na głowę wszystkie inne

31 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety mielone z piekarnika z ziemniakami, śmietaną i serem zachwycą smakiem każdego miłośnika mięsnych potraw. Pełnowartościowe danie przygotujesz błyskawicznie, a kotlety będą gotowe po 40 minutach pieczenia. Zachwycą soczystością i pełnym smakiem.

Kotlety mielone z piekarnika są klasycznym daniem w zupełnie innej wersji. Takie kotlety zaskoczą formą i przede wszystkim smakiem. Na surowe kotlety mielone połóż podsmażoną na maśle cebulę, starte ziemniaki i śmietanę. Całość oprósz solidnie żółtym serem i wstaw do piekarnika.

Tak podane kotlety mielone będą pysznym daniem na rodzinny obiad. W sumie wystarczy zaserwować do nich porcję surówki, ewentualnie wzbogacić posiłek dodatkową porcją ziemniaków, ryżem lub kaszą. Mielone będą gotowe po 40 minutach pieczenia.

Do kotletów mielonych z piekarnika wykorzystaj mięso mielone z łopatki lub karkówki. Możesz również samodzielnie zmielić kawałek wieprzowiny. Mielone z tych rodzajów mięsa są doskonale soczyste i pełne smaku. Jeśli do kotletów wybierzesz chudą wieprzowinę, kotlety będą suche w środku.

Przepis na kotlety mielone z piekarnika

Składniki na kotlety:

  • 600 g mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej

  • duże jajko

  • 1 łyżeczka soli

  • łyżeczka pieprzu

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

Dodatkowo:

  • 2 cebule

  • 2 łyżki masła

  • 4 ziemniaki

  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%

  • 100 g startego sera żółtego

Jak zrobić kotlety mielone z ziemniakami, śmietaną i serem?

Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko, wsyp sól, pieprz i zioła prowansalskie i wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą. Z przygotowanej masy wyrób kilka większych kotletów mielonych i przełóż je do wysmarowanego olejem lub oliwą naczynia żaroodpornego.

Posiekaj drobno cebule i zeszklij na maśle, następnie rozłóż po łyżce na każdym kotlecie. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce. Odciśnij je z nadmiaru wody i również poukładaj na kotletach. Przykryj śmietaną, posyp startym serem.

Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Kotlety piecz 30 minut, następnie zdejmij folię i dopiekaj kolejne 10 minut.

Kucharz zdradził najlepszy przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Będą idealne na rodzinny obiad. Przygotuj również kotlety schabowe Zagłoba . Takich schabowych jeszcze nie jadłaś.

kotlety mielone
Screen z filmu pochodzi z kanału Smaczny.tv na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy