Nie smażone, lecz z piekarnika. Ta wersja kotletów mielonych bije na głowę wszystkie inne
Kotlety mielone z piekarnika z ziemniakami, śmietaną i serem zachwycą smakiem każdego miłośnika mięsnych potraw. Pełnowartościowe danie przygotujesz błyskawicznie, a kotlety będą gotowe po 40 minutach pieczenia. Zachwycą soczystością i pełnym smakiem.
Kotlety mielone z piekarnika są klasycznym daniem w zupełnie innej wersji. Takie kotlety zaskoczą formą i przede wszystkim smakiem. Na surowe kotlety mielone połóż podsmażoną na maśle cebulę, starte ziemniaki i śmietanę. Całość oprósz solidnie żółtym serem i wstaw do piekarnika.
Tak podane kotlety mielone będą pysznym daniem na rodzinny obiad. W sumie wystarczy zaserwować do nich porcję surówki, ewentualnie wzbogacić posiłek dodatkową porcją ziemniaków, ryżem lub kaszą. Mielone będą gotowe po 40 minutach pieczenia.
Do kotletów mielonych z piekarnika wykorzystaj mięso mielone z łopatki lub karkówki. Możesz również samodzielnie zmielić kawałek wieprzowiny. Mielone z tych rodzajów mięsa są doskonale soczyste i pełne smaku. Jeśli do kotletów wybierzesz chudą wieprzowinę, kotlety będą suche w środku.
Przepis na kotlety mielone z piekarnika
Składniki na kotlety:
-
600 g mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej
-
duże jajko
-
1 łyżeczka soli
-
łyżeczka pieprzu
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Dodatkowo:
-
2 cebule
-
2 łyżki masła
-
4 ziemniaki
-
4 łyżki gęstej śmietany 18%
-
100 g startego sera żółtego
Jak zrobić kotlety mielone z ziemniakami, śmietaną i serem?
Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko, wsyp sól, pieprz i zioła prowansalskie i wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą. Z przygotowanej masy wyrób kilka większych kotletów mielonych i przełóż je do wysmarowanego olejem lub oliwą naczynia żaroodpornego.
Posiekaj drobno cebule i zeszklij na maśle, następnie rozłóż po łyżce na każdym kotlecie. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce. Odciśnij je z nadmiaru wody i również poukładaj na kotletach. Przykryj śmietaną, posyp startym serem.
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Kotlety piecz 30 minut, następnie zdejmij folię i dopiekaj kolejne 10 minut.
Kucharz zdradził najlepszy przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Będą idealne na rodzinny obiad. Przygotuj również kotlety schabowe Zagłoba . Takich schabowych jeszcze nie jadłaś.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, dlaczego Polacy popełniają błąd
-
Dodaj 3 łyżki do majonezu. Sałatka jarzynowa wyjdzie lekka i przepyszna
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama