Nie tylko sól. Co dodać do gotujących się ziemniaków, by zyskały cudowny smak?
Gotujesz ziemniaki do obiadu? Tym razem możesz je ugotować nie w osolonej wodzie, a w aromatycznym bulinie z ziół i warzyw rosołowych. Ziemniaki przygotowane w ten sposób same w sobie będą smakować wspaniale. Będą też stanowić jeszcze lepszy dodatek do dań obiadowych.
Ziemniaki są najbardziej uniwersalnym dodatkiem do mięs, ryb i dań wegetariańskich. Podajemy je w różnych wersjach: gotujemy, pieczemy, obsmażamy. Ziemniaki z wody zwykle doprawiamy wyłącznie solidną porcją soli, następnie odcedzamy i odparowujemy. W arzywa gotują się dość długo, jednak proces ten możemy łatwo przyspieszyć.
Mało kto wie, że ziemniaki możemy ugotować nie tylko z dodatkiem soli. Będą o wiele smaczniejsze i zyskają wspaniały aromat, gdy ugotujemy je z dodatkiem ziół i warzyw. Warzywa ugotowane w aromatycznym i prostym bulionie posmakują całej rodzinie.
Na zimę wielu z nas kupuje ziemniaki w większych ilościach. Jeśli będziemy przechowywać warzywa w nieodpowiednich warunkach, szybko zrobią zwiędną, zaczną gnić i kiełkować. Pomarszczone, miękkie i mocno kiełkujące ziemniaki nie nadają się do spożycia, można się nimi zatruć.
Co dodać do gotujących się ziemniaków na obiad? Będą o wiele smaczniejsze niż gotowane tradycyjnie
Do garnka z ziemniakami dodaj pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku i kozieradki. Bulion wzbogać również o kilka listków świeżej natki pietruszki, jest bardzo aromatyczna. Sól dodaj w naprawdę minimalnej ilości, możesz ją również pominąć.
Dodaj też małą marchewkę, korzeń pietruszki, kawałek papryki czerwonej. Możesz wzbogacić smak bulionu o cebulę czerwoną lub czosnek. Ziemniaki gotujące się w aromatycznym bulionie zachwycą każdego smakosza. Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj i podaj.
Jak szybciej ugotować ziemniaki? Jak przechowywać ziemniaki na zimę?
Ziemniaki ugotujesz o wiele szybciej, kiedy wrzucisz je do wrzącej wody lub bulionu. Znaczenie ma także rozmiar warzyw. Im większe kawałki ziemniaków, tym dłużej będą się gotować. Ziemniaki w mundurkach gotują się około 40 minut, ziemniaki pokrojone drobno 10-15 minut.
Ziemniaki przechowuj w suchym, zacienionym miejscu, najlepiej w spiżarni lub w piwnicy. Warzywa zachowają smak i świeżość przez wiele miesięcy, jeśli temperatura w pomieszczeniu będzie wynosić od 5 do 7 stopni C. Jeśli w piwnicy jest chłodniej, koniecznie przykryj ziemniaki lnianym lub parcianym workiem, żeby warzywa nie marzły i miały dostęp do świeżego powietrza.
Czy płukać kiszoną kapustę przed gotowaniem? Dowiedz się również, jak prawidłowo zabielać zupę , żeby śmietana się nie zwarzyła. Dzięki prostym sztuczkom kulinarnym każde danie wyjdzie perfekcyjnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczysty bryzol wieprzowy. Lepszy niż kotlet schabowy i mielony razem wzięte
-
Nie tylko sól. Co dodać do gotujących się ziemniaków, by zyskały cudowny smak?
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama