Smakosze.pl Przepisy Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji
canva/ires007, Pawel Wodzynski/East News

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

5 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Daria Ładocha podzieliła się swoim przepisem na młodą kapustę w niecodziennym stylu. Młoda kapusta po azjatycku podana z orientalnymi dodatkami, ryżem i jajkiem sadzonym to pomysł na niezwykły obiad dla całej rodziny.

Młoda kapusta przygotowana według przepisu ekspertki kulinarnej zachwyci każdego miłośnika orientalnej kuchni. Kapusta pieczona w aromatycznej marynacie z dodatkiem świeżej kolendry, mięty, orzechów smakuje rewelacyjnie.

Młoda kapusta po azjatycku będzie gotowa w dosłownie 20- 30 minut, jest więc nie tylko smacznym, ale i prostym posiłkiem. Do kapusty z jajkiem, ryżem i innymi dodatkami koniecznie podaj aromatyczny sos. Sos przygotujesz z sosu sojowego, świeżej kolendry i papryczki chili.

Do przygotowania młodej kapusty po azjatycku koniecznie ugotuj ryż na sypko. Najlepiej sprawdzi się ryż basmati. Przed gotowaniem opłucz dokładnie torebki pod zimną, bieżącą wodą- ten prosty trik sprawi, że ryż podczas gotowania się nie poskleja.

Przepis na młodą kapustę po azjatycku

Składniki na 4 porcje:

  • główka młodej kapusty

  • duża marchewka

  • 4 łyżki orzechów ziemnych

  • liście mięty

  • 2 torebki białego ryżu basmati

  • 4 jajka

  • masło klarowane do smażenia

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki oleju roślinnego

  • szczypta papryki mielonej słodkiej

  • szczypta papryki ostrej mielonej

  • szczypta imbiru mielonego

  • sól, pieprz

  • szczypta czosnku granulowanego

Składniki na sos:

  • papryczka chili

  • kilka łyżek jasnego sosu sojowego

  • świeża kolendra

Jak zrobić młodą kapustę po azjatycku?

Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w małym naczyniu. Kapustę poszatkuj, przełóż do miski, wlej marynatę i dokładnie wymieszaj. Przełóż kapustę na blachę z papierem do pieczenia, piecz 20 minut w 200 stopniach C.

Woreczki ryżu opłucz pod zimną wodą i wstaw do garnka z posolonym wrzątkiem, gotuj według instrukcji na opakowaniu. Jajka wbij na patelnię z masłem, dopraw solą, pieprzem i usadź.

Przygotuj sos: z papryczki chili wydrąż pestki, resztę drobno posiekaj, przełóż do miseczki, dodaj posiekaną drobno kolendrę, wlej sos sojowy i wymieszaj. Marchewkę pokrój w słupki, posiekaj orzechy i miętę.

Młodą kapustę przełóż na talerze, posyp orzechami, marchewką, miętą. Na talerz wyłóż również kulkę ugotowanego ryżu, połóż na nim usadzone jajko i podaj z sosem, smacznego.

Z młodej kapusty przygotujesz również proste i smaczne danie jednogarnkowe przepisu Tomasza Strzelczyka . Spraw bliskim pyszną niespodziankę- tu poznasz przepis soczyste pulpety z młodą kapustą, rozpływają się w ustach.

Świeża kolendra do sosu sojowego
canva/ shironagasukujira

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt.pl/kobieta

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy