Szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka. Wystarczy chwila i gotowe
Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad jednogarnkowy z wykorzystaniem warzyw sezonowych, to obiad z młodej kapusty przepisu Tomasza Strzelczyka jest idealnym rozwiązaniem. Potrawę przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników.
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube przygotowuje wiele prostych i pysznych dań, które sprawdzą się na każdą okazję. Jednym z moich ulubionym potraw jest danie jednogarnkowe z młodej kapusty. Obiad dla całej rodziny jest gotowy w kilkanaście minut.
Do przygotowania szybkiego obiadu potrzebujemy wyłącznie kilku składników: młodej kapusty, pora, marchewki, pomidorów i piersi z kurczaka. Danie doprawiamy świeżym koperkiem i przyprawą curry i dusimy w bulionie drobiowym z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Młodą kapustę możemy ugotować również w rosole, który został nam z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Możemy również wykorzystać wywar warzywny, jeśli taki mamy. Nie dodawajmy do obiadu kostki rosołowej rozpuszczonej w wodzie- sztuczny bulion zepsuje cały smak.
Przepis na jednogarnkowy obiad z młodej kapusty
Składniki:
pół główki młodej kapusty
2 piersi z kurczaka
4 łyżeczki przyprawy curry
2 pory
marchewka
500 ml bulionu drobiowego
puszka pomidorów krojonych
3 łyżki śmietany 18%
koperek
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak zrobić jednogarnkowy obiad z młodej kapusty?
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju, następnie dodaj przyprawę curry, sól i pieprz i smaż przez kilka minut. W tym czasie poszatkuj młodą kapustę, marchewkę zetrzyj na tarce, posiekaj por.
Do mięsa wlej bulion, dodaj marchewkę, puszkę pomidorów i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż danie zacznie wrzeć. Dodaj posiekany por i kapustę, wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 10- 15 minut.
W razie potrzeby dodaj odrobinę wywaru, potrawa nie może być bardzo gęsta. Pod koniec gotowania, kiedy już warzywa będą miękkie, dodaj śmietanę, wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Kapustę dopraw do smaku solą, pieprzem, solidnie oprósz posiekanym koperkiem i podaj, smacznego.
Z młodej kapusty przygotuj również gołąbki bez zawijania oraz bardzo aromatyczny bigos. Dania są równie szybkie i bardzo smaczne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach
Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
Źródło: film na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube