Smakosze.pl
Pulpety duszone z młodą kapustą

Screen filnu z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Soczyste pulpety duszone z młodą kapustą

29 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Soczyste pulpety z poniższego przepisu są gotowane w dość niecodzienny sposób, ponieważ dusi się je z młodą kapustą. Takie połączenie jest gwarancją doskonałego smaku i aromatu. Samo przygotowanie jest z kolei banalnie proste.

Pulpety mają ogromną zaletę - poza chwilą spędzoną nad garnkami, większość czasu gotują się bez koniecznej pomocy. Dlatego zaoszczędzony czas można przeznaczyć na sporządzenie deseru lub zajęcie się innymi sprawami.

Pulpeciki świetnie komponują się z delikatnym smakiem młodej kapusty, a faktura dania jest na tyle aksamitna, że każdy będzie zachwycony. Można przygotować większą ilość pulpetów i zamrozić je, aby czekały na swoją kolei w zamrażalniku. Ilustracje pochodzą z podobnego przepisu zaprezentowanego na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pulpety z młodą kapustą

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 300 g młodej kapusty

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 250 g mięsa z uda kurczaka

  • 250 g szynki

  • łyżka oliwy

  • łyżka kaszy manny

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 ml wody

  • koperek

  • sól, papryka słodka i ostra, pieprz

Zacznij od zmielenia kurczaka oraz szynki. Cebulę obierz i posiekaj w jak najdrobniejszą kostkę. Marchewkę dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę poszatkuj w cienkie paski.

Jak poprawnie smażyć kurki?

Jak smażyć kurki, by najlepiej smakowały?

CZYTAJ DALEJ

Do mięsa wrzuć kaszę mannę, 1/3 cebuli, ząbek czosnku drobno posiekany, sól, paprykę słodką i ostrą w proszku oraz pieprz. Wymieszaj masę i uformuj małe pulpety - najlepiej, aby każdy z nich był wielkości jednego kęsa.

Obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor. Na tej samej patelni podsmaż resztę cebuli i marchewki. Dodaj drugi siekany czosnek, kapustę, wodę oraz przyprawy. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Wrzuć pulpety i duś kolejne 15 minut. Przed podaniem posyp dużą ilością koperku.

Pulpety z kapustą

Źródło: Screen filnu z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa

Przepisy

Najprostszy przepis na zupę kalafiorową

Czytaj więcej >
rolada śląska

Przepisy

Przepis na idealnie kruchą roladę śląską

Czytaj więcej >
jabłecznik

Przepisy

Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

Czytaj więcej >
Bigos z dyni

Przepisy

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

Czytaj więcej >