Soczyste pulpety duszone z młodą kapustą
Soczyste pulpety z poniższego przepisu są gotowane w dość niecodzienny sposób, ponieważ dusi się je z młodą kapustą. Takie połączenie jest gwarancją doskonałego smaku i aromatu. Samo przygotowanie jest z kolei banalnie proste.
Pulpety mają ogromną zaletę - poza chwilą spędzoną nad garnkami, większość czasu gotują się bez koniecznej pomocy. Dlatego zaoszczędzony czas można przeznaczyć na sporządzenie deseru lub zajęcie się innymi sprawami.
Pulpeciki świetnie komponują się z delikatnym smakiem młodej kapusty, a faktura dania jest na tyle aksamitna, że każdy będzie zachwycony. Można przygotować większą ilość pulpetów i zamrozić je, aby czekały na swoją kolei w zamrażalniku. Ilustracje pochodzą z podobnego przepisu zaprezentowanego na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pulpety z młodą kapustą
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
300 g młodej kapusty
1 marchew
1 cebula
250 g mięsa z uda kurczaka
250 g szynki
łyżka oliwy
łyżka kaszy manny
2 ząbki czosnku
200 ml wody
koperek
sól, papryka słodka i ostra, pieprz
Zacznij od zmielenia kurczaka oraz szynki. Cebulę obierz i posiekaj w jak najdrobniejszą kostkę. Marchewkę dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę poszatkuj w cienkie paski.
Do mięsa wrzuć kaszę mannę, 1/3 cebuli, ząbek czosnku drobno posiekany, sól, paprykę słodką i ostrą w proszku oraz pieprz. Wymieszaj masę i uformuj małe pulpety - najlepiej, aby każdy z nich był wielkości jednego kęsa.
Obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor. Na tej samej patelni podsmaż resztę cebuli i marchewki. Dodaj drugi siekany czosnek, kapustę, wodę oraz przyprawy. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Wrzuć pulpety i duś kolejne 15 minut. Przed podaniem posyp dużą ilością koperku.
Źródło: Screen filnu z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl