Smakosze.pl Przepisy Nie uwierzysz co Gessler dodaje do majonezu. Już nigdy nie zrobisz inaczej
Screeny z filmu pochodzą z kanału Magda Gessler na YouTube

Nie uwierzysz co Gessler dodaje do majonezu. Już nigdy nie zrobisz inaczej

8 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapomnij o kupowaniu majonezu. Najlepszy dodatek do sałatki i jajek faszerowanych zrobisz z kilku podstawowych składników. Magda Gessler do majonezu dodaje również odrobinę musztardy, która podkręca smak.

Nikt nie robi takiego majonezu, jak Magda Gessler

Domowy majonez jest o wiele lepszy od gotowego produktu. Zrobisz go z naturalnych składników bez żadnych konserwantów. Majonez sklepowy po otworzeniu może stać w lodówce nawet przez 3 miesiące i się nie zepsuje. Dzieje się tak, ponieważ nafaszerowany jest chemią.

Dla porównania, domowy majonez musisz wykorzystać maksymalnie w ciągu 14 dni. Przepis Magdy Gessler na ten pyszny dodatek do sałatki i faszerowanych jajek nie ma sobie równych. Restauratorka od razu miesza wszystkie składniki, a na końcu hartuje dodatkowo zimnym mlekiem.

Gessler do majonezu dodaje musztardę, która wzmocni smak. Majonez nie rozwarstwi się, kiedy od razu dodasz olej i inne składniki. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Magda Gessler na YouTube.

Boczek i masło to przeżytek. Najlepszą jajecznicę zrobisz w ten sposób

Przepis na majonez z dodatkiem musztardy

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • łyżka musztardy
  • 3- 4 łyżki octu spirytusowego
  • cukier
  • sól, pieprz
  • 2- 3 łyżki zimnego mleka

Jak zrobić kremowy majonez według receptury Magdy Gessler?

Do wysokiego naczynia wbij jajka i wlej olej. Dodaj musztardę, sól, cukier, ocet. Całość blenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Pod koniec zahartuj majonez 2- 3 łyżkami zimnego mleka. Gotowy majonez przełóż do słoika, zakręć i wstaw do lodówki. Domowy majonez przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.

Magda Gessler pokazała, jak zrobić pyszną pastę jajeczną na śniadanie . Przygotuj również placki ziemniaczane według jej receptury, będą smakować obłędnie.

majonez.jpg
canva/margouillatphotos
Kruchy spód do mazurka zrobisz z proporcji 3:2:1. Dodaj też 1 składnik, a będzie rozpływał się w ustach
Nawet nie wiesz, że zjadłeś je już nie raz. Pod tymi nazwami kryją się owady
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy