Smakosze.pl

TRICOLORS/East News, canva/Dar1930

Nie uwierzysz, co Gessler wlewa do placków ziemniaczanych. Nikt inny tak nie robi

22 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Magda Gessler przyrządza placki ziemniaczane inaczej niż wszyscy. Do masy z ziemniaków dodaje gęstą, kwaśną śmietanę. Placki nie rozwarstwiają się podczas smażenia. Są delikatne i jednocześnie bardzo chrupiące.

Placki ziemniaczane na rodzinny obiad

Placki ziemniaczane są świetną propozycją obiadową dla całej rodziny. Podasz je między innymi ze śmietaną, szczypiorkiem, sosem pieczarkowym, czy gulaszem. Do placków koniecznie dodaj cebulę i suszony majeranek, które podkręcą smak dania.

Magda Gessler do placków ziemniaczanych dodaje również kwaśną śmietanę. Już łyżka produktu daje ogromne efekty. Placki po usmażeniu są bardzo delikatne w środku. Z zewnątrz natomiast mają złocistą, chrupiącą skórkę. Takie placki są najlepsze.

Placki ziemniaczane przygotuj z mącznych ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się odmiany B i C. Ziemniaki są sypkie i zawierają mało wody, a sporo skrobi. Placki nie rozwarstwiają się na patelni. Są chrupiące i pełne smaku. Dzięki tym ziemniakom dodasz zdecydowanie mniej mąki do kultowej potrawy.

 

cena babki wielkanocnej w restauracji Adamczyka zwala z nóg

Nie do wiary, ile kosztuje wielkanocna babka u Piotra Adamczyka. Cena nie mieści się w głowie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na placki ziemniaczane od Magdy Gessler

Składniki:
  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • suszony majeranek
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany nie mają sobie równych

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce i odstaw, żeby puściły sok. Wodę wylej delikatnie, żeby skrobia została na dnie miski. Dodaj startą cebulę, wbij jajka, wsyp mąkę, sól, pieprz, majeranek i dokładnie wymieszaj.

Do masy dodaj również łyżkę śmietany i ponownie połącz wszystkie składniki. Masę wykładaj łyżką na mocno rozgrzany olej i smaż po kilka minut na stronę, do uzyskania złotego koloru. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Nie przepadasz za żurkiem wielkanocnym? Magda Gessler zdradziła przepis na szczawiową z jajkiem . Jest prosta w przygotowaniu i pyszna. Restauratorka podzieliła się także recepturą na kotlety schabowe . Są soczyste i pełne smaku.

placki ziemniaczane.jpg
canva/PeteerS
Baba wielkanocna z szafranem

Przepis z 1913 roku na babę wielkanocną. 1 składnik jest arcyważny

CZYTAJ DALEJ
Sos tatarski Ewy Wachowicz

Wachowicz zdradziła przepis na sos, który w jej cateringu kosztuje 17 zł. Po co przepłacać?

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >