Kruchy spód do mazurka zrobisz z proporcji 3:2:1. Dodaj też 1 składnik, a będzie rozpływał się w ustach
Mazurek pojawi się w święta w niejednym domu. Sekretem pełnego smaku deseru jest delikatne, kruche ciasto. Przygotowując je z dodatkiem surowego oraz ugotowanego na twardo żółtka, zachwycicie wszystkich domowników. Ciasto będzie wprost rozpływało się w ustach.
Jak zrobić dobry kruchy spód do mazurka?
Ciasto do słodkiego wielkanocnego przysmaku powinno być tak delikatne, że wprost rozpłynie się w ustach. Idealną konsystencję uzyskamy, korzystając z żółtka w dwóch formach — surowej i ugotowanej na twardo.
Oprócz kolorowej części kurzego nabiału potrzebne będą też dobrej jakości masło — koniecznie schłodzone — mąka pszenna przesiana przez sito oraz cukier puder. Połączenie 4 produktów da najlepsze rezultaty.
Nawet nie wiesz, że zjadłeś je już nie raz. Pod tymi nazwami kryją się owadyPrzepis na kruchy spód do mazurka
Przyjemnie układające się na języku ciasto kruche na mazurka zrobicie sprawnie i niemal bez wysiłku. Warto zadbać o każdy szczegół, by świąteczny deser zachwycił nawet najbardziej wybrednych łasuchów.
Składniki:
- 1 surowe żółtko
- 1 żółtko z jaja ugotowanego na twardo
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
Jak zrobić kruchy spód do mazurka? Pamiętajcie o zasadzie 3:2:1
Zaczynamy od przesiania mąki pszennej na stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki, schłodzone masło i całość siekamy nożem. Potem rozkruszamy masło z mąką na piasek.
Do piasku dodajemy też cukier puder, żółto surowe oraz przetarte przez sito żółtko ugotowane. Warto też dodać szczyptę soli dla przełamania smaku. Składniki szybko zagniatamy na gładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy. Pieczemy ok. 15 minut w 200 st. C.
Jak wykończyć mazurek na kruchym spodzie?
Ostudzone kruche ciasto na mazurek można pokryć dowolnym słodkim nadzieniem. Niesamowicie smaczna będzie masa kajmakowa i konfitura np. ze śliwki lub czarnej porzeczki. Ciekawą opcją jest też krem z białej czekolady. Na wierzchu obowiązkowo pojawić powinny się wasze ulubione bakalie.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na desery na kruchym cieście. Szczególnie polecamy recepturę na babciną szarlotkę na smalcu. Być może spodoba wam się też patent na pleśniaka z pysznym kwaśnym dżemem.