Nie uwierzysz, z czego Gessler robi marynatę do żeberek. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Nie musztarda, nie miód. Magda Gessler przygotowuje marynatę do żeberek z dodatkiem whisky i coli. Wieprzowina marynowana w niezwykłej mieszance po upieczeniu jest niezwykle soczysta i ma niezwykły smak. A co najważniejsze, mięso dosłownie rozpływa się w ustach.
Żeberka wieprzowe zwykle dusimy w sosie, grillujemy lub smażymy. Do marynaty wykorzystujemy przyprawy, sos BBQ, musztardę i miód. Magda Gessler marynatę do mięsa robi inaczej niż wszyscy. Sekretem smaku jest cola, whisky i kilka aromatycznych dodatków. Takich żeberek jeszcze nie jadłaś.
Do marynaty do żeberek potrzebujesz również octu, ketchupu, cukru i kilku ząbków czosnku. W mieszance nie może zabraknąć oczywiście soli, pieprzu i papryki mielonej. Gessler do marynaty dodaje również kmin rzymski, który wzmacnia smak całej potrawy.
Żeberka wieprzowe w aromatycznej marynacie piecz przez 1,5 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Koniecznie pod przykryciem, żeby mięso nie wysuszyło się pod wpływem wysokiej temperatury. Po tym czasie odkryj je i dopiekaj kolejne 30 minut. W ten sposób żeberka będą miały złocistą, chrupiącą skórkę i będą soczyste w środku.
Najlepsza marynata do żeberek. Mięso będzie soczyste i mięciutkie
Składniki na 1,5 kg żeberek wieprzowych:
-
szklanka coli
-
1/3 szklanki whisky
-
pół szklanki oleju rzepakowego
-
1/3 szklanki octu jabłkowego
-
pół szklanki brązowego cukru
-
szklanka ketchupu łagodnego
-
8 ząbków czosnku
-
łyżka papryki słodkiej
-
łyżeczka ostrej papryki
-
łyżka kminu rzymskiego
-
sól, pieprz
Obłędne żeberka wieprzowe z piekarnika według przepisu Magdy Gessler
Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj umyte i osuszone żeberka wieprzowe i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie przełóż mięso do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywą lub folią. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 1,5 godziny. Potem odkryj i dopiekaj kolejne 30 minut.
Gessler zdradziła również przepis na aromatyczny kapuśniak . Na obiad przygotuj także kotlety schabowe według receptury znanej restauratorki. Wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybki obiad z patelni według Strzelczyka. W roli głównej ziemniaki
-
Olej, cukier i margaryna prawie 2 razy taniej. Gazetka Biedronki z 2018 roku zwala z nóg
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama