Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybki obiad z patelni według Strzelczyka. W roli głównej ziemniaki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.01.2023 15:55

Szybki obiad z patelni według Strzelczyka. W roli głównej ziemniaki

Strzelczyk zdradził przepis na szybki obiad z patelni. Jest tani i pyszny
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube, canva/pixelshot

Szukasz pomysłu na szybkie danie? Przygotuj pyszny obiad z patelni według przepisu Tomasza Strzelczyka. Kucharz najpierw podsmaża ziemniaki, potem dodaje pokrojoną kiełbasę i cebulę. Po podduszeniu całość zamienia się w wyśmienitą, sycącą potrawę.

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, dzieli się z fanami przepisami na kultowe dania w zupełnie nowej odsłonie. Zdradza również triki kulinarne, które warto stosować podczas gotowania. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis na obiad z patelni, który został wykorzystany w artykule.

Obiad z patelni z przepisu Strzelczyka jest daniem, które przygotujemy w dosłownie kilka minut. Jednogarnkowa potrawa z kiełbasy, ziemniaków i cebuli jest niezwykle aromatyczna i doskonale doprawiona. Znany kucharz dodaje do niej liście laurowe, ząbki czosnku i domowy bulion.

Strzelczyk radzi, by kiełbasę ponacinać przed smażeniem. To świetny sposób, dzięki któremu wędlina ładnie się przyrumieni, a nadmiar tłuszczu wytopi się pod wpływem wysokiej temperatury. Ziemniaki również podsmażamy, nie gotujemy. Wtedy będą miały złocistą, chrupiącą skórkę.

Smażona kiełbasa z ziemniakami. Pożywny obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • 500 g ulubionej kiełbasy

  • 4 cebule

  • 600 g ziemniaków

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • szklanka bulionu

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jednogarnkowy obiad z patelni według przepisu Strzelczyka

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na rozgrzany olej rzepakowy, posól i smaż, aż się przyrumienią. Wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem przez kilka minut, przełóż na talerz.

Kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i ponacinaj. Grubo posiekaj cebulę, obierz czosnek. Na oleju przyrumień kiełbasę. Następnie dodaj cebulę, całe ząbki czosnku, liście laurowe, sól i pieprz. Wymieszaj i smaż chwilę pod przykryciem. Dodaj ziemniaki, przesmaż.

Wlej bulion, wymieszaj i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Smacznego. Pomysł na równie szybki obiad? Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Przygotuj również wyśmienitą zapiekankę na cieście francuskim.

obad z patelni
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube