Smakosze.pl Porady Nie wyrzucaj do śmieci, skórka pomarańczy jest cenna jak złoto. Zrobisz z nich coś na medal
Fot. Canva

Nie wyrzucaj do śmieci, skórka pomarańczy jest cenna jak złoto. Zrobisz z nich coś na medal

9 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pomarańcze są owocem, których nie może zabraknąć podczas zimowych dni. Często po nie sięgamy, a przez to zostaje nam sporo aromatycznej skórki z pomarańczy. Zazwyczaj trafia do śmietnika, a to spory błąd, bo łupiny z owoców można wykorzystać w kreatywniejszy sposób. Dowiedz się, na czym polega sposób, a już nigdy nie pozbędziesz się tego składnika.

Skórka z pomarańczy jest cenniejsze, niż myślisz

Większość z nas twierdzi, że to miąższ pomarańczy jest najcenniejszym składnikiem, a skórka to zbędny dodatek, którego główną funkcją jest ochrona owocu . Okazuje się, że jest nieco inaczej. Skórka, choć nie nadaje się do jedzenia, również jest cenna. Ze względu na zawarte w niej aromaty, można wykorzystać ją do przygotowania świeczki zapachowej. Dzięki niej cały dom wypełni się zapachem owoców.

Przygotowanie domowej świeczki nie jest trudne i wymaga tylko poświęcenia odrobiny czasu. Należy jednak pamiętać, że świeczka przygotowana ze skórki pomarańczy jest nieco inna niż te gotowe, które kupujemy w sklepach. O wszystkich szczegółach dowiesz się z dalszej części tekstu.

pomarańcze.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Pakuję mielone i pieczarki do ciasta francuskiego i kładę do piekarnika. Mam pyszny i sycący obiad lub kolację

Nie tylko skórka z pomarańczy

Przygotowanie świeczki zapachowej jest nie tylko łatwe, ale też nie wymaga użycia wielu składników. Co ciekawe wcale nie potrzebujesz wosku do przygotowania świecy. Co będzie ci, zatem potrzebne? Okazuje się, że oprócz skórki niezbędny jest olej lub oliwę. O tym, jak z tych składników przygotować świecę, dowiesz się z instrukcji umieszczonej poniżej.

Świeczka zapachowa ze skórki pomarańczy – jak zrobić?

Przygotowanie świeczki zapachowej rozpocznij od obrania pomarańczy w taki sposób, aby skórka była zachowana w całości, a w środku pozostała łodyga, która przechodzi przez owoc. Odetnij jej górną część i wyczyść skórkę z albedo, czyli z białej części owocu.

Następnie do łupiny wlej oliwę lub olej. Tak przygotowaną świeczkę pozostaw na 45 minut. Po tym czasie podpal łodygę, a po chwili wnętrze domu wypełni się cytrusowym aromatem.

Sprawdź także, jak w ciagu roku zmieniły się ceny niezbędnych produktów na święta oraz dowiedz się, jaka zakazana przyprawa jest dostępna w Polsce .

świeczka.jpg
Fot. Canva/Harpreet Singh
Żadna wołowina i wieprzowina. Do gulaszu dodaję tanie i niedoceniane mięso
Kupił tatara w Biedronce. Takiego odkrycia się nie spodziewał
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy