Żadna wołowina i wieprzowina. Do gulaszu dodaję tanie i niedoceniane mięso
Gulasz to niewątpliwe danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Najczęściej jest on przyrządzany w połączeniu z mięsem wołowym albo wieprzowym. Mało osób jednak wie, że do ugotowania tego dania możemy wykorzystać inne, znacznie tańsze mięso. Będziesz zaskoczony.
Jaka jest historia gulaszu?
Gulasz, znany w języku węgierskim jako gulyás, ma swoje korzenie w Europie Środkowej, a zwłaszcza na Węgrzech. Jego historia sięga IX wieku, kiedy to węgierscy pasterze przygotowywali kawałki mięsa, które były solone i suszone na słońcu. To mięso później gotowano w wodzie w kotłach, tworząc podstawowy gulasz.
Z biegiem czasu, pod wpływem innych kultur, potrawa zaczęła ewoluować. Kluczowym momentem w jej rozwoju było wprowadzenie papryki w XVI wieku przez Turków. Wzbogaciło to tradycyjny gulasz, nadając mu wyjątkowy smak i kolor, które są dzisiaj jego znakami rozpoznawczymi.
Kupił tatara w Biedronce. Takiego odkrycia się nie spodziewałZ czego robi się gulasz?
Tradycyjny gulasz z pewnością w wielu polskich domach gotuje się na wołowinie lub wieprzowinie. My natomiast proponujemy przygotować gulasz z wykorzystaniem żołądków drobiowych.
Składniki:
- 1 kg żołądków z kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
Jak przyrządzić gulasz z żołądków drobiowych?
W pierwszej kolejności dokładnie wypłucz żołądki z kurczaka. Gdy będą czyste, przetnij je na pół, a większe sztuki pokrój na cztery części. Następnie umieść je w garnku, zalewając zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj przez około godzinę, aż mięso stanie się miękkie.
Smaż aż marchewka stanie się al dente, a cebula nabierze złotego koloru.
W kolejnym kroku dodaj czosnek oraz papryki w proszku. Następnie wsyp mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Smaż wszystko jeszcze przez chwilę, dbając o to, aby warzywa się nie przypaliły.
Na patelni z warzywami wlewaj stopniowo 1-2 chochelki wywaru z żołądków, ciągle mieszając, aby uniknąć powstawania grudek. Następnie całość przelej do garnka z żołądkami i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Duszenie na wolnym ogniu to idealny sposób na wydobycie pełni smaku. Przykryj lekko garnek i gotuj przez około 20 minut, pamiętając od czasu do czasu o zamieszaniu. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, możesz go zagęścić, dodając mąkę zmieszaną z niewielką ilością ciepłej wody. Na koniec dodaj śmietanę i delikatnie doprowadź całość do zagotowania.
Sprawdź co zrobić, aby mięso w gulaszu było miękkie i soczyste.
Zobacz przepis na nietypowe kotlety mielone.
Źródło: Smaker, Onet