Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna wołowina i wieprzowina. Do gulaszu dodaję tanie i niedoceniane mięso
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 09.01.2025 17:17

Żadna wołowina i wieprzowina. Do gulaszu dodaję tanie i niedoceniane mięso

Gulasz z żołądków drobiowych
Fot. Canva

Gulasz to niewątpliwe danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Najczęściej jest on przyrządzany w połączeniu z mięsem wołowym albo wieprzowym. Mało osób jednak wie, że do ugotowania tego dania możemy wykorzystać inne, znacznie tańsze mięso. Będziesz zaskoczony.

Jaka jest historia gulaszu?

Gulasz, znany w języku węgierskim jako gulyás, ma swoje korzenie w Europie Środkowej, a zwłaszcza na Węgrzech. Jego historia sięga IX wieku, kiedy to węgierscy pasterze przygotowywali kawałki mięsa, które były solone i suszone na słońcu. To mięso później gotowano w wodzie w kotłach, tworząc podstawowy gulasz.

Z biegiem czasu, pod wpływem innych kultur, potrawa zaczęła ewoluować. Kluczowym momentem w jej rozwoju było wprowadzenie papryki w XVI wieku przez Turków. Wzbogaciło to tradycyjny gulasz, nadając mu wyjątkowy smak i kolor, które są dzisiaj jego znakami rozpoznawczymi.

Gulasz z różnymi dodatkami
Fot. Canva
Kupił tatara w Biedronce. Takiego odkrycia się nie spodziewał

Z czego robi się gulasz?

Tradycyjny gulasz z pewnością w wielu polskich domach gotuje się na wołowinie lub wieprzowinie. My natomiast proponujemy przygotować gulasz z wykorzystaniem żołądków drobiowych

Składniki:

  • 1 kg żołądków z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej

Jak przyrządzić gulasz z żołądków drobiowych?

W pierwszej kolejności dokładnie wypłucz żołądki z kurczaka. Gdy będą czyste, przetnij je na pół, a większe sztuki pokrój na cztery części. Następnie umieść je w garnku, zalewając zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj przez około godzinę, aż mięso stanie się miękkie.

Smaż aż marchewka stanie się al dente, a cebula nabierze złotego koloru.
W kolejnym kroku dodaj czosnek oraz papryki w proszku. Następnie wsyp mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Smaż wszystko jeszcze przez chwilę, dbając o to, aby warzywa się nie przypaliły.

Na patelni z warzywami wlewaj stopniowo 1-2 chochelki wywaru z żołądków, ciągle mieszając, aby uniknąć powstawania grudek. Następnie całość przelej do garnka z żołądkami i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Duszenie na wolnym ogniu to idealny sposób na wydobycie pełni smaku. Przykryj lekko garnek i gotuj przez około 20 minut, pamiętając od czasu do czasu o zamieszaniu. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, możesz go zagęścić, dodając mąkę zmieszaną z niewielką ilością ciepłej wody. Na koniec dodaj śmietanę i delikatnie doprowadź całość do zagotowania.

Sprawdź co zrobić, aby mięso w gulaszu było miękkie i soczyste.
Zobacz przepis na nietypowe kotlety mielone.

Źródło: Smaker, Onet

Żołądki drobiowe wystawione na desce
Fot. Canva