Smakosze.pl Porady Nie wyrzucaj łupin z cebuli. Zwalczają sezonowy problem
Fot. Canva/tsurukamedesign

Nie wyrzucaj łupin z cebuli. Zwalczają sezonowy problem

20 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Łupiny z cebuli traktujesz jako odpadek? To błąd. Okazuje się, że obierki, które najczęściej trafiają do śmieci, mają sporo cennych dla zdrowia właściwości. Koniecznie dowiedz się, jak o tej porze roku wykorzystać łupiny z cebuli, a już nigdy ich nie wyrzucisz.

Łupiny z cebuli mają niezwykłe właściwości

Rzadko się zdarza, aby to, co trafia do kosza na śmieci, miało jakąkolwiek wartość. Okazuje się jednak, że ta zasada nie sprawdza się w wypadku niektórych obierek. Ściślej mówiąc, chodzi o łupiny z cebuli , które mają prozdrowotne właściwości.

Są dobrym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu, selenu i chromu. Ponadto zawierają sporo błonnika, a także kwercetyny. Ten ostatni składnik jest związkiem roślinnym, który ma działania antyoksydacyjne. Dzięki niemu wzmocnisz układ odpornościowy , a pokonanie infekcji zajmie zdecydowanie mniej czasu.

Te cenne składniki odżywcze możesz dostarczyć organizmowi w bardzo łatwy sposób. Czytaj dalej, a dokładnie dowiesz się, jak wykorzystać łupiny z cebuli, a także poznasz łatwy przepis na przetwór z tego składnika.

łupiny.jpg
Fot. Canva/MarekUsz
Strzelczyk wziął pierś z indyka i przygotował proste nadzienie. Wyszło cudo

Jak wykorzystać łupiny z cebuli?

Łupiny z cebuli można wykorzystać na wiele sposobów. Wiele gospodyń wykorzystuje je na Wielkanoc do farbowania jajek. Ogrodnicy i działkowcy przygotowują z nich nawozy lub środki odstraszające szkodniki, żerujące na uprawach. Nie każdy jednak wie, że z warstwy ochronnej cebuli można przygotować także syrop na odporność.

Spożywany jesienią i zimą chroni przed infekcjami i przeziębieniem. W dodatku jego przygotowanie nie jest trudne i nie kosztuje wiele, bo prawdę mówiąc, wykorzystasz odpadki. O tym, jak ją zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego poniżej.

Jak zrobić syrop na odporność z łupiny cebuli?

Garść oczyszczonych łupin z cebuli umieść w dzbanku. Następnie zagotuj litr wody. Wrzątkiem zalej obierki i pozostaw je pod przykryciem na około 15 minut. Syrop na odporność przecedź i już wtedy nadaje się do spożycia.

Syrop warto dosłodzić miodem , który doda mu cennych właściwości i smaku. Syrop spożywaj regularnie. Najlepiej pij go od dwóch do trzech razy dziennie po szklance. Nie tylko wzmocnisz odporność, ale też poprawisz funkcjonowanie organizmu.

napój z cebuli.jpg
Fot. Canva/Heike Rau
Żadna moczona w mleku bułka. Do mielonych lepiej dodać ten przysmak
Zrób z nich dżem, póki jest sezon. Pyszny dodatek do chleba i naleśników
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy