Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna moczona w mleku bułka. Do mielonych lepiej dodać ten przysmak
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.10.2024 12:10

Żadna moczona w mleku bułka. Do mielonych lepiej dodać ten przysmak

mięso na kotlety mielone
fot. Shutterstock/flying object

Mała zmiana jednego dodatku w przepisie na kotlety mielone potrafi zdziałać naprawdę wiele. Mięso wychodzi delikatniejsze w smaku, nie tracąc nic ze swoich pozostałych zalet. Taki przepis pokazuje, że warto szukać nieoczywistych rozwiązań w gotowaniu.

Kotlety mielone z chałką

Kotlety mielone, nasza ulubiona postać mięsa mielonego, mają niezwykle standardową recepturę. Przyzwyczajeni jesteśmy do niej tak bardzo, że nawet drobna zmiana nadaje im niespodziewanego dla nas charakteru. Warto czasem wybijać się z bańki i poszukiwać takich drobnych zmian.

Zwłaszcza że w tym wypadku mogą one jednocześnie oznaczać mniej zmarnowanej żywności. Do mięsa mielonego na kotlety dodajemy przecież zawsze czerstwą bułkę. A co, jeśli nie ma bułki, a jest chałka? Jeszcze lepiej. Do tego stopnia, że niektórzy nawet specjalnie odkładają nieco chałki do podsuszenia. Inni zaś zaczynają chętniej ją kupować, wiedząc, że na pewno się nie zmarnuje.

talerzyk kotletów
fot. Canva
Ostatni dzień promocji. Produkty do pieczenia w Lidlu za grosze

Mięso mielone z dodatkami

Jeśli chodzi o zamienniki bułki, największym problemem mogą okazać się proporcje. W wypadku chałki przyjmijmy, że jedna grubsza pajda, taka ok. 2 cm grubości – odpowiada połowie kajzerki. Oczywiście namaczamy ją w mleku i odciskamy według tej samej metody.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 kromki chałki namoczonej w mleku
  • 1 jajko
  • 60 g bułki tartej (+ do panierowania)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz, majeranek
  • Masło klarowane do smażenia

Mięso mielone z dodatkiem chałki

Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze przez chwile, aż warzywa przestaną być gryzące, i odstawiamy do przestudzenia.

Mięso mielone wykładamy do miski. Chałkę dokładnie odciskamy z mleka i dodajemy do mięsa.  Do miski przenosimy zawartość patelni, dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy. Wyrabiamy wszystko na kleistą masę. Próbujemy ją i jeszcze raz przyprawiamy.

Kotlety obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym, aż będą złociste z obu stron. Aby uniknąć próbowania surowego mięsa i jajka, można na próbę usmażyć jeden kotlet mielony i sprawdzić, czy jest dostatecznie przyprawiony.

Wypróbuj też sposoby na przechowywanie suszonych grzybów i przepis na babkę ziemniaczaną.

kotlety mielone na białym talerzu
fot. Canva