Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Zrobisz z niego coś nie z tej ziemi
Oto jeden ze sposobów na spożytkowanie mięsa z rosołu. Zmieniamy je tu w niezwykłą wędlinę. Wszystkie składniki mamy pod ręką po gotowaniu zupy – wystarczy odrobina żelatyny.
Sposób na mięso z rosołu
Można powiedzieć, że sposób na spożytkowanie mięsa z rosołu to szybka uczta z resztek . Nie byłoby to do końca sprawiedliwe wobec składników tego podstawowego produktu polskiej kuchni. W końcu przygotowując rosół często bierzemy poprawkę na to, ile składników będzie oczekiwało na swoje drugie życie.
Właśnie to czyni rosół tak genialnym, że nie tylko kucharze, lecz nawet kulturoznawcy i artyści są w nim rozsmakowani. Rosół to sposób na wyciągnięcie z nie najwyższej jakości jedzenia (korpusy, podroby itp.) wszystkiego co najlepsze , a później znowu i znowu. Wygotowane składniki, choć oddały już witaminy i smak zupie, w dalszym ciągu są gotowe, by zmienić się w coś niezwykłego.

Kurczak z rosołu
Przepisy takie jak ten na domową wędlinę demonstrują przewagę rosołu drobiowego nad innymi jego odmianami. Mięso z kurczaka i indyka, wygotowując się, staje się miękkie. Nie traci przy tym aromatu ani soczystości, bo w końcu gotuje się w smakowitym wywarze.
Dalsza część wideo znajduje się pod filmem.
Składniki
- 400 g drobiu z rosołu – mięso oddzielone od kości i chrząstek
- ½ szklanki rosołu
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- 1 łyżka żelatyny
- Dodatki warzywne – np. groszek, kukurydza, papryka, nać pietruszki
- Sól, pieprz
Wędlina domowa z mięsa z rosołu
Żelatynę zalewamy w miseczce 30 ml wrzątku i odstawiamy do napęcznienia . Następnie łączymy ją z gorącym rosołem i dokładnie mieszamy. Oddzielone od kości i podczyszczone mięso rosołowe mielimy na gładko.
Warzywa z rosołu i np. kilka korniszonów i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy je do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy.
Masę na wędlinę zalewamy żelatyną i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przekładamy do silikonowej foremki, formy wyłożonej folią kuchenną lub rolujemy w folii. Wędlinę odstawiamy na całą noc do lodówki do stężenia .
Wypróbuj też przepisy na surówkę z ogórków kiszonych i czekoladę dubajską .
