Smakosze.pl Przepisy Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Zrobisz z niego coś nie z tej ziemi
Fot. Canva

Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Zrobisz z niego coś nie z tej ziemi

1 marca 2025

Oto jeden ze sposobów na spożytkowanie mięsa z rosołu. Zmieniamy je tu w niezwykłą wędlinę. Wszystkie składniki mamy pod ręką po gotowaniu zupy – wystarczy odrobina żelatyny.

Sposób na mięso z rosołu

Można powiedzieć, że sposób na spożytkowanie mięsa z rosołu to szybka uczta z resztek . Nie byłoby to do końca sprawiedliwe wobec składników tego podstawowego produktu polskiej kuchni. W końcu przygotowując rosół często bierzemy poprawkę na to, ile składników będzie oczekiwało na swoje drugie życie.

Właśnie to czyni rosół tak genialnym, że nie tylko kucharze, lecz nawet kulturoznawcy i artyści są w nim rozsmakowani. Rosół to sposób na wyciągnięcie z nie najwyższej jakości jedzenia (korpusy, podroby itp.) wszystkiego co najlepsze , a później znowu i znowu. Wygotowane składniki, choć oddały już witaminy i smak zupie, w dalszym ciągu są gotowe, by zmienić się w coś niezwykłego.

kurczak w rosole
Fot. Canva
To warzywo odmieniło moje życie. Wygląda jak czarna rzodkiewka, ale nią nie jest

Kurczak z rosołu

Przepisy takie jak ten na domową wędlinę demonstrują przewagę rosołu drobiowego nad innymi jego odmianami. Mięso z kurczaka i indyka, wygotowując się, staje się miękkie. Nie traci przy tym aromatu ani soczystości, bo w końcu gotuje się w smakowitym wywarze.

Dalsza część wideo znajduje się pod filmem.

Składniki

  • 400 g drobiu z rosołu – mięso oddzielone od kości i chrząstek
  • ½ szklanki rosołu
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1 łyżka żelatyny
  • Dodatki warzywne – np. groszek, kukurydza, papryka, nać pietruszki
  • Sól, pieprz

Wędlina domowa z mięsa z rosołu

Żelatynę zalewamy w miseczce 30 ml wrzątku i odstawiamy do napęcznienia . Następnie łączymy ją z gorącym rosołem i dokładnie mieszamy. Oddzielone od kości i podczyszczone mięso rosołowe mielimy na gładko.

Warzywa z rosołu i np. kilka korniszonów i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy je do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy.

Masę na wędlinę zalewamy żelatyną i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przekładamy do silikonowej foremki, formy wyłożonej folią kuchenną lub rolujemy w folii. Wędlinę odstawiamy na całą noc do lodówki do stężenia .

Wypróbuj też przepisy na surówkę z ogórków kiszonych i czekoladę dubajską .

mięso z rosołu
Fot. Canva
Żadna szarlotka, żaden jabłecznik. To ciasto sypane jest hitem
Weź filet z kurczaka i uwielbianą przyprawę. Podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy