Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż schab na plastrach cebuli i włóż do piekarnika. To ostatnio mój ulubiony obiad
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.03.2025 09:56

Ułóż schab na plastrach cebuli i włóż do piekarnika. To ostatnio mój ulubiony obiad

schab
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Masz rozmrożony schab i ani jednego pomysłu na to, co z niego przygotować? Czym prędzej porzuć myśl o klasycznych schabowych i otwórz się na nowości. Jedną z nich podsuwamy ci z tym przepisem. 

Sposób na szybki obiad z piekarnika

Jeżeli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, koniecznie sięgnij po ten przepis. Za jego sprawą w łatwy sposób  przygotujesz danie ze schabu. Wbrew pozorom nie będą to popularne kotlety, które wszyscy znają na wylot i które poniekąd wszystkim się już trochę przejadły.

Dlatego nie zwlekaj ani chwili. Poznaj nasz sposób na szybkie przyrządzenie obiadu i zobacz, co z tego wyjdzie. Gwarantujemy, że nikt nie odejdzie od stołu głodny, ani zawiedziony smakiem.

krojenie schabu.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Ze zwykłych pieczarek i ziemniaków robię najlepszy farsz na pierogi. Idealne na piątkowy obiad

Schab i dodatki

Choć schab kojarzony jest głównie z naszymi tradycyjnymi kotletami, wcale nie musi być tylko ich składnikiem. Z tego mięsa, po które chętnie sięga każdy z nas, można przygotować także doskonałe danie obiadowe w postaci zapieczonego z dodatkami schabu. Oprócz mięsa potrzebne będą również inne składniki. Dowiesz się o nich więcej, kiedy zapoznasz się z poniższą listą.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 5 cebul
  • 50 ml oleju
  • mielona słodka papryka
  • suszona bazylia
  • pieprz
  • sól
schab na blaszce.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Przepis na pieczony schab doskonały na obiad

Przygotowanie obiadu rozpocznij od obrania cebuli i pokrojenia tego warzywa w krążki. Następnie wyłóż je na blaszce i skropl olejem. Umyty, osuszony i pozbawiony nadmiaru tłuszczu schab pokrój w plastry o grubości około 1,5-2 centymetrów.  Każdy kawałek mięsa przypraw pieprzem i solą, a potem rozbij za pomocą tłuczka.

Mięso przełóż do miski. Wsyp mieloną paprykę oraz wlej oleju. Wymieszaj składniki. Schab ułóż na krążkach cebuli. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Umieść w nim blachę i piecz mięso przez 35 minut. Schab podawaj na obiad z dodatkami w postaci ziemniaków oraz surówki, a będzie smakował wybornie.

Wypróbuj także przepis na obiad z mięsa mielonego oraz poznaj sposób Okrasy na gołąbki.

upieczony schab.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska