Ta surówka pojawia się codziennie na moim stole. Do kotleta jest idealna
Surówka to fantastyczny, a zarazem nieodłączny dodatek do obiadu, a konkretnie do drugiego dania. Mizeria, buraczki czy surówka z kiszonej kapusty to klasyczne dodatki do wielu potraw. Co natomiast powiecie na pyszną surówkę z ogórków kiszonych, która idealnie pasuje do kotleta i ziemniaczków? Koniecznie sprawdźcie, jak ją zrobić.
Surówka klasycznym dodatkiem do obiadu
Surówka na talerzu obok kotleta i ziemniaczków to obowiązek. Oczywiście w przypadku wielu innych potraw również. W Polsce przyjęło się, że takim największym klasykiem wśród surówek jest oczywiście mizeria. Jednak nie można jeść w kółko tego samego prawda? Od czasu do czasu trzeba przygotować coś innego, aby zadowolić nasze kubki smakowe.
Surówka z kiszonych ogórków jest świetnym wyborem, ponieważ możemy ją podać do obiadu, ale również bez problemu zjeść jako przekąskę. Szczególnie jeśli została zrobiona z ogórków własnej roboty.
Polacy ich nie kupują, a to najzdrowsze jajka. Lista zalet nie ma końcaSurówka idealna do obiadu
Surówka z ogórków kiszonych to dodatek do obiadu, który zrobimy w mgnieniu oka. Do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu, więc zdążycie ją zrobić, zanim wystygnie posiłek. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- Ogórki kiszone
- Cebula
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Jak przygotować pyszną surówkę z ogórków kiszonych?
Zaczynamy od pokrojenia ogórków kiszonych w cienkie plasterki. Ewentualnie możemy też zetrzeć je na tarce. Przesypujemy je do miski.
Następnie kroimy dwie stosunkowo małe cebule w piórka i dodajemy do ogórków.
Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość skraplamy oliwą z oliwek lub olejem.
Na koniec naszą surówkę możemy posypać pokrojoną na drobno natką pietruszki.
Sprawdź przepis na pyszny farsz do pierogów. Zobacz, w czym tkwi sekret wspaniałego krupniku.