Nie wyrzucaj skórek po arbuzie. Pokrój je i wstaw do piekarnika. Nie uwierzysz co się stanie
Arbuz doskonale gasi pragnienie podczas upałów i orzeźwia. Jest soczysty, smaczny i wyjątkowo zdrowy. Jednak skórki po zjedzeniu arbuza zwykle lądują w koszu. Możemy je wykorzystać. Wystarczy je pokroić i wstawić do piekarnika.
Arbuz- jedz go nie tylko podczas upałów
Arbuz kojarzy nam się z pysznymi smakami lata. Po ten owoc chętnie sięgamy, gdy żar leje się z nieba. Arbuz nawadnia, orzeźwia i świetnie gasi pragnienie. Jest niskokaloryczny i polecany osobom, które dbają o linię.
Arbuz jest prawdziwą bombą witaminową. Jedzenie tego pysznego owocu dostarcza nam witaminy C, A i witamin z grupy B. Oprócz tego arbuz zawiera też beta- karoten, wapń, fosfor, potas, magnez i liczne przeciwutleniacze. Co zrobić ze skórkami po arbuzie? Okazuje się, że nie są one bezużyteczne.
Skórki z arbuza- nie muszą lądować w koszu na śmieci
Skórki z arbuza bogate są w witaminy A, C, a także potas i magnez. Warto pamiętać, że pestki z arbuza też są pełne wartości odżywczych. Znajdziemy w niej magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe. Skórka z arbuza zawiera mniej cukru niż miąższ tego owocu i więcej błonnika.
Skórka obniża też ciśnienie krwi, zawiera dużo błonnika, który dobroczynnie wpływa na układ trawienny. Polecamy przepis na wykorzystanie zdrowych skórek z arbuza. Teraz już nic nie zmarnujesz z tego zdrowego i pysznego owocu.
Jak przygotować skórki z arbuza?
Składniki:
- ½ arbuza
- 4 szklanki cukru pudru
- 5 goździków
- ½ łyżki masła
- sok z ½ cytryny
Arbuza kroimy i wykrawamy miąższ. Skórki obieramy z ciemnej zielonej warstwy. Skórkę kroimy na nieduże kawałki i układamy na blasze. Zalewamy wodą, a piekarnik nastawiamy na 220 stopni na 50 minut. Skórkę wyjmujemy z piekarnika, sok odcedzamy, a skórki wrzucamy do miski.
Cukier puder wsypujemy do garnka, wlewamy sok z arbuza, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Dodajemy masło i sok z cytryny. Wsypujemy skórkę z arbuza, wszystko gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Miąższ z arbuza wrzucamy do blendera i robimy koktajl. Skórki, które gotowaliśmy- zamykamy w słoiczkach. Będzie świetny na śniadanie lub jako sos do wypieków. Pisaliśmy o tym, że warto solić arbuza. Radziliśmy, jak przygotować ogórki, by smakowały jak arbuz.
Źródło: YouTube/@Asenaninmutfagi