Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji. Połączenie prostych składników powala smakiem

Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji. Połączenie prostych składników powala smakiem

Surówka z czerwonej kapusty
Screen z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody

Prosta surówka z czerwonej kapusty ożywi niejeden obiad. Wykonanie jest banalne, że zdążycie nawet w ostatniej chwili przed przyjściem gości. Smak będzie lepszy niż w niejednej restauracji. Musicie spróbować.
 

Przepis na znakomitą surówkę z czerwonej kapusty

Często pomijana w kuchni czerwona kapusta świetnie sprawdzi się jako baza do obiadowego dodatku. Wzbogacona o zaledwie kilka składników zachwyci chrupkością i przyjemną soczystością. Warto skosztować.

Składniki:

  • 1 dość mała główka czerwonej kapusty
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 większa marchew
  • 1 średnie jabłko, najlepiej słodkie
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10-15 ml soku z cytryny
  • 40-50 g majonezu, np. wegańskiego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
     
Nie ma lepszego przepisu na cukinię. Wystarczy ją zetrzeć i dodać kilka składników

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty? Kilka składników wystarczy

Kapustę czerwoną pozbawiamy zewnętrznych liści. Starannie szatkujemy i przenosimy do większej miski. Solimy ją, mieszamy i odstawiamy na kwadrans, by puściła soki. W tym czasie oczyszczamy marchew, obieramy ją i ścieramy na tarce o większych oczkach.

Podobnie postępujemy z jabłkiem, choć tym razem warto zetrzeć je do miski z sokiem z cytryny i sprawnie połączyć, by nie ściemniało. Cebulę pozbawiamy łupiny, kroimy w kostkę. Natkę pietruszki oraz koperek płuczemy i siekamy, usuwając łodygi.

Kapustę odciskami z nadmiaru płynu i łączymy z pozostałymi składnikami surówki. Dodajemy majonez i doprawiamy całość pieprzem oraz solą, jeśli jeszcze będzie to konieczne.

Wskazówka: skórkę z marchewki, łodygi natki i koperku oraz łupiny cebuli warto zachować do przygotowania pysznego bulionu z warzywnych resztek. Przechowujcie je w zamrażalniku w strunowym woreczku.

Jak podać surówkę z czerwonej kapusty?

Chrupiąca kompozycja świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs np. karkówki z grilla czy pieczonych żeberek w glazurze z dodatkiem miodu. Będzie dobra także do kotletów sojowych czy podsmażonego tofu wędzonego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na soczyste i pełne koloru surówki. Spróbujcie koniecznie klasyku z wyrazistym porem — zachwyci nawet sceptyków. Być może skusi was też pełna białka surówka z czerwoną fasolą.

Surówka z czerwonej kapusty lepsza niż z restauracji.png
canva/c8501089