Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji. Połączenie prostych składników powala smakiem
Prosta surówka z czerwonej kapusty ożywi niejeden obiad. Wykonanie jest banalne, że zdążycie nawet w ostatniej chwili przed przyjściem gości. Smak będzie lepszy niż w niejednej restauracji. Musicie spróbować.
Przepis na znakomitą surówkę z czerwonej kapusty
Często pomijana w kuchni czerwona kapusta świetnie sprawdzi się jako baza do obiadowego dodatku. Wzbogacona o zaledwie kilka składników zachwyci chrupkością i przyjemną soczystością. Warto skosztować.
Składniki:
- 1 dość mała główka czerwonej kapusty
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 większa marchew
- 1 średnie jabłko, najlepiej słodkie
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 10-15 ml soku z cytryny
- 40-50 g majonezu, np. wegańskiego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty? Kilka składników wystarczy
Kapustę czerwoną pozbawiamy zewnętrznych liści. Starannie szatkujemy i przenosimy do większej miski. Solimy ją, mieszamy i odstawiamy na kwadrans, by puściła soki. W tym czasie oczyszczamy marchew, obieramy ją i ścieramy na tarce o większych oczkach.
Podobnie postępujemy z jabłkiem, choć tym razem warto zetrzeć je do miski z sokiem z cytryny i sprawnie połączyć, by nie ściemniało. Cebulę pozbawiamy łupiny, kroimy w kostkę. Natkę pietruszki oraz koperek płuczemy i siekamy, usuwając łodygi.
Kapustę odciskami z nadmiaru płynu i łączymy z pozostałymi składnikami surówki. Dodajemy majonez i doprawiamy całość pieprzem oraz solą, jeśli jeszcze będzie to konieczne.
Wskazówka: skórkę z marchewki, łodygi natki i koperku oraz łupiny cebuli warto zachować do przygotowania pysznego bulionu z warzywnych resztek. Przechowujcie je w zamrażalniku w strunowym woreczku.
Jak podać surówkę z czerwonej kapusty?
Chrupiąca kompozycja świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs np. karkówki z grilla czy pieczonych żeberek w glazurze z dodatkiem miodu. Będzie dobra także do kotletów sojowych czy podsmażonego tofu wędzonego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na soczyste i pełne koloru surówki. Spróbujcie koniecznie klasyku z wyrazistym porem — zachwyci nawet sceptyków. Być może skusi was też pełna białka surówka z czerwoną fasolą.