Smakosze.pl Przepisy Nie z wołowiny, nie z łososia. Najlepszy tatar zrobisz z czegoś innego, Polacy to uwielbiają
Canva/likedat

Nie z wołowiny, nie z łososia. Najlepszy tatar zrobisz z czegoś innego, Polacy to uwielbiają

28 grudnia 2023

Czy marzy ci się tatar? Jeśli ten smak śni ci się po nocach, to polecamy przepis na tę potrawę, ale zrobioną nie z wołowiny, czy z łososia. Najlepszy tatar jest z czegoś zupełnie innego. Polacy przepadają za tym smakiem.

Tatar najlepszy pod słońcem

Gdy mowa o tatarze, to wielu osobom przychodzi na myśl potrawa z wołowiny lub z łososia. To słuszne skojarzenie, jednak najlepszy tatar jest zupełnie z innego produktu . Gościł on ostatnio na wielu świątecznych stołach. Mowa o tatarze ze śledzia.

To potrawa bardzo lubiana i robiona od dawien dawna . Choć to Magda Gessler przypomniała ją Polakom i propagowała to danie w Kuchennych Rewolucjach. Tatar ze śledzia ma wyjątkowy smak i z pysznymi dodatkami jest doskonały na każdą okazję. Radzimy jak zrobić to danie we własnej kuchni.

śledzie
Canva/atlasstudio
Źle odpowiesz na to pytanie i kasjer anuluje zakupy. Mało kto ma o tym pojęcie, lepiej uważać

Jak zrobić tatar ze śledzia?

Składniki:

  • opakowanie śledzi matias
  • cebula biała
  • cebula czerwona
  • 3 małe ogórki konserwowe
  • kilka marynowanych grzybów
  • 2 żółtka
  • musztarda
  • pieprz
  • oliwa

Gdy śledzie są bardzo słone, to namocz je. Po odsączeniu osusz i dość drobno posiekaj. Wymieszaj z przetartymi żółtkami z jajek ugotowanych na twardo. Dodaj musztardę, pieprz i oliwę.

Ułóż porcje na talerzyku, a dookoła udekoruj posiekaną cebulą i grzybkami. Można wykorzystać do dekoracji rukolę, roszponkę i szpinak . Ewentualnie wszystkie składniki wymieszaj razem i podawaj na małych kromkach chleba lub po prostu z pieczywem.

Tatar ze śledzia doskonały na Sylwestra

Tatar ze śledzia ma bardzo wyrazisty smak i jest lubianym daniem. Jeśli chcesz przełamać dość intensywny smak, to podaj go z dodatkiem cytrusów . Sprawdzą się tu mandarynki, grejpfruty, czy pomarańcze. Doskonały będzie też granat.

Smak śledzi przełamią też cząstki piernika oraz oliwki i kapary . Warto śledzia skropić dobrym alkoholem. Sprawdzi się tu whisky, burbon, metaxa lub koniak. Tatar w takim wydaniu będzie idealny na Sylwestra. Pisaliśmy o przepisie na doskonały schab w sosie. Informowaliśmy też, jakiej czekolady nie warto jeść ze względów zdrowotnych.

tatar ze śledzia
Canva/aga7ta
Co roku robię to na Sylwestra, goście zajadają aż się uszy trzęsą. Później każdy błaga mnie o przepis
Pokrusz herbatniki i zalej tą masą. To ciasto mogłabym jeść codziennie, zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy