Nie z wołowiny, nie z łososia. Najlepszy tatar zrobisz z czegoś innego, Polacy to uwielbiają
Czy marzy ci się tatar? Jeśli ten smak śni ci się po nocach, to polecamy przepis na tę potrawę, ale zrobioną nie z wołowiny, czy z łososia. Najlepszy tatar jest z czegoś zupełnie innego. Polacy przepadają za tym smakiem.
Tatar najlepszy pod słońcem
Gdy mowa o tatarze, to wielu osobom przychodzi na myśl potrawa z wołowiny lub z łososia. To słuszne skojarzenie, jednak najlepszy tatar jest zupełnie z innego produktu . Gościł on ostatnio na wielu świątecznych stołach. Mowa o tatarze ze śledzia.
To potrawa bardzo lubiana i robiona od dawien dawna . Choć to Magda Gessler przypomniała ją Polakom i propagowała to danie w Kuchennych Rewolucjach. Tatar ze śledzia ma wyjątkowy smak i z pysznymi dodatkami jest doskonały na każdą okazję. Radzimy jak zrobić to danie we własnej kuchni.
Jak zrobić tatar ze śledzia?
Składniki:
- opakowanie śledzi matias
- cebula biała
- cebula czerwona
- 3 małe ogórki konserwowe
- kilka marynowanych grzybów
- 2 żółtka
- musztarda
- pieprz
- oliwa
Gdy śledzie są bardzo słone, to namocz je. Po odsączeniu osusz i dość drobno posiekaj. Wymieszaj z przetartymi żółtkami z jajek ugotowanych na twardo. Dodaj musztardę, pieprz i oliwę.
Ułóż porcje na talerzyku, a dookoła udekoruj posiekaną cebulą i grzybkami. Można wykorzystać do dekoracji rukolę, roszponkę i szpinak . Ewentualnie wszystkie składniki wymieszaj razem i podawaj na małych kromkach chleba lub po prostu z pieczywem.
Tatar ze śledzia doskonały na Sylwestra
Tatar ze śledzia ma bardzo wyrazisty smak i jest lubianym daniem. Jeśli chcesz przełamać dość intensywny smak, to podaj go z dodatkiem cytrusów . Sprawdzą się tu mandarynki, grejpfruty, czy pomarańcze. Doskonały będzie też granat.
Smak śledzi przełamią też cząstki piernika oraz oliwki i kapary . Warto śledzia skropić dobrym alkoholem. Sprawdzi się tu whisky, burbon, metaxa lub koniak. Tatar w takim wydaniu będzie idealny na Sylwestra. Pisaliśmy o przepisie na doskonały schab w sosie. Informowaliśmy też, jakiej czekolady nie warto jeść ze względów zdrowotnych.