Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój schab na plastry, obsyp przyprawami i podsmaż na patelni. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.12.2023 10:21

Pokrój schab na plastry, obsyp przyprawami i podsmaż na patelni. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

schab
YouTube/@fleischrezeptevonirma

Ten schab w aromatycznym, karmelizowanym sosie pełnym przypraw zrobicie w prosty sposób. Efekt zachwyci każdego smakosza i sprawi, że chętnie sięgniemy po dokładkę tego soczystego mięsa. Polecamy przepis na wyśmienity obiad ze schabem w roli głównej. 

Schab, który czaruje smakiem

Jeśli szukacie przepisu na pyszny i prosty obiad, to mam coś takiego dla was. Ten schab przyrządzicie w krótkim czasie i w łatwy sposób. Danie zachwyca soczystością, miękkością, a karmelizowany aromatyczny sos dopełnia całości. Przyznam szczerze, że dawno nie jadłam czegoś tak pysznego.

Dlatego polecam ten przepis, bo schab tak przygotowany jest doskonałym pomysłem na obiad. Możecie przyrządzić go na Sylwestra lub rodzinne spotkanie. Każdy będzie prosił o dokładkę tego mięciutkiego schabu, który po prostu rozpływa się w ustach. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube Fleisch rezepte von Irma. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule. 

schab
YouTube/@fleischrezeptevonirma
Kucharz pokazał jak robi słynną surówkę coleslaw. O jednym dodatku nikt by nie pomyślał

Jak zrobić schab w karmelizowanym sosie z przyprawami?

Składniki:

  • 700 g schabu
  • 3 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól gruboziarnista
  • pieprz
  • 100 ml wody

Przygotowanie schabu zaczynamy od pokrojenia mięsa na plastry o grubości około 3 cm. Schab oprószamy solą gruboziarnistą i pieprzem z dwóch stron. Schab podsmażamy na złoty kolor na patelni. Następnie przekładamy na talerz. Na patelnię dodajemy masło, wyciskamy czosnek przez praskę i przez chwilę podsmażamy. 

Dodajemy miód i wodę, a także ocet jabłkowy. Składniki gotujemy przez około 5 minut. Po upływie tego czasu schab ponownie wkładamy na patelnię. Dusimy 10 minut w sosie i polewamy sosem. Schab dusimy do momentu aż sos się skarmelizuje. 

Schab idealny na rodzinny obiad

Gdy tak się stanie, nasze danie jest już gotowe do podania. Mięso jest soczyste i mięciutkie. Sos nadaje znakomitego smaku mięsu. Danie jest niezwykle apetyczne i aromatyczne. Będzie smakowało z dodatkiem ziemniaków i ulubionej sałaty. 

Taki obiad przygotujecie w prosty sposób. Poradzi sobie z nim nawet laik w kuchni. Efekt jest znakomity, bo schab po prostu rozpływa się w ustach. Karmelizowany sos nadaje mięsu wyjątkowego smaku. Pisaliśmy o tym, które potrawy wigilijne warto mrozić, a które wekować. Radziliśmy, jak zrobić ciasto, które wygląda jak ser, a smakuje jak sernik. 

schab
YouTube/@fleischrezeptevonirma