Naukowcy alarmują. Jedząc te czekolady możesz uszkodzić nerki
![Gorzka czekolada](https://images.iberion.media/images/1920/Gorzka_czekolada_30efc55471.jpg)
Niezależna amerykańska organizacja konsumencka przebadała 28 czekolad. W wielu z nich wykryła przekraczające normy stężenie metali ciężkich. Nadmiar kadmu i ołowiu prowadzi do poważnych zatruć, między innymi – do nieodwracalnych uszkodzeń nerek i poważnych defektów układu oddechowego. Niektóre z badanych czekolad dostępne są także w Polsce.
Metale ciężkie w czekoladzie
Wszystkie czekolady zawierają jakieś stężenie niebezpiecznych dla zdrowia człowieka metali ciężkich – przede wszystkim ołowiu i kadmu. Wynika to ze składu masy kakaowej potrzebnej do produkcji czekolady. Ogromne znaczenie ma tu zarówno pochodzenie ziaren kakaowca, jak i procent zawartości suchej masy kakaowej w tabliczce czekolady.
Amerykańscy badacze za punkt odniesienia przyjęli niezwykle restrykcyjne normy zdrowotne stanu Kalifornia. Tam obowiązuje dzienna dopuszczalna dawka poszczególnych metali ciężkich, jaką ludzki organizm może bez ryzyka przyjąć. W wielu spośród badanych czekolad stężenie kadmu i ołowiu normy te przekraczało, czasem kilkukrotnie. Wśród badanych tabliczek są i takie, które można spotkać na półkach polskich sklepów.
Z kolei normy obowiązujące w Unii Europejskiej, która również od dawna jest świadoma zagrożenia metalami ciężkimi, są wielokrotnie wyższe niż w Kalifornii, są też zupełnie inaczej obliczane. Dlatego też stężenia szkodliwych substancji w badanych czekoladach pozostają w zgodzie z europejskim standardem.
![Consumer Reports test czekolad](https://images.iberion.media/images/origin/Test_Consumer_Reports_6214379914.jpg)
O tym, jakie czekolady są najniebezpieczniejsze, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Strzeż się zdrowej czekolady
Badanie jednoznacznie dowodzi, że im większe jest stężenie kakao w czekoladzie, tym ryzyko poważnego zatrucia jest wyższe. Najgroźniejsze pod tym względem są czekolady uchodzące za najzdrowsze, czyli takie, w których jest najwyższe stężenie kakao. Tabliczki chwalące się zawartością 50, 70 czy 80 procent masy kakaowej niosą ze sobą największe ryzyko. Co więcej – nie ma tu znaczenia certyfikat eko. W badaniu zarówno czekolady “zwykłe”, jak i ekologiczne wypadały tak samo źle. Co ciekawe – najlepiej radziły sobie czekolady mleczne, te z obniżoną zawartością kakao. Większość z nich nawet nie zbliżyła się do granic wyśrubowanych kalifornijskich norm.
Unia Europejska doskonale zdaje sobie sprawę ze szkodliwości ołowiu i kadmu wchłanianych przez organizm. Substancje te nie występują przecież tylko w masie kakaowej – można je spotkać w ziemniakach czy sałacie – wszędzie tam, gdzie pierwiastki te przenikają do gleby. Unijni prawodawcy wiedzą również o zależności między zawartością kakao a obecnością metali ciężkich. Dlatego dla czekolad zawierających powyżej 50% kakao, europejskie normy są najbardziej liberalne a próg szkodliwości podwyższony.
![Consumer Reports Test czekolad. Wyniki kadmu](https://images.iberion.media/images/origin/Consumer_Reports_Test_czekolad_Wyniki_kadmu_cb405e672d.jpg)
O tym, których czekolad unikać, przeczytasz w dalszej części artykułu.
Na co zwracać uwagę
Przede wszystkim, mimo, że normy UE są tak liberalne, trzeba jednak zachować ostrożność. Warto ograniczyć spożycie czekolad gorzkich, zwłaszcza tych o podwyższonej zawartości kakao. Jeśli już musimy jadać je często, warto kupować je zamiennie z czekoladą mleczną. Więcej cukru, ale metali ciężkich mniej.
Po drugie – dobrze jest kierować się omawianym tu wynikiem badań organizacji Consumer Reports. Rezultaty badania każą na przykład z rezerwą podchodzić do czekolad Lindt o wysokiej zawartości kakao, ale zachęcają do Lindta mlecznego (przy okazji – warto pamiętać, że wszystkie te czekolady spełniają europejskie normy bezpieczeństwa).
Po trzecie – nie szalejmy z pitną czekoladą i kakao. Normy UE dla proszku kakaowego są znacznie bardziej liberalne, niż dla czekolady w tabliczkach, a zawartość metali ciężkich w nieprzetworzonym kakao jest nie mniejsza niż w czekoladzie. Kultowe holenderskie kakao Droste przekraczało kalifornijską normę zawartości ołowiu ponad trzykrotnie. Jednym słowem – warto traktować gorzką i pitną czekoladę jako danie lub napój spożywane od święta.
![Czekolada gorzka.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Czekolada_gorzka_f96991c645.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![ryba](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_ec6b79d9f9.jpeg)
![borówka amerykańska](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T090900_716_a342fe7a83.jpg)
![czarna kawa](https://images.iberion.media/images/origin/kawa_a65e921251.jpg)
![kakao w szklankach](https://images.iberion.media/images/origin/kakao1_a36f1315a2.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![ciasto palma](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_palma_c417018a4a.jpg)
![pomarańcze](https://images.iberion.media/images/origin/Pomarancze_7ac4880c9a.jpg)
![jedzenie siatkarzy](https://images.iberion.media/images/origin/siatkarze_44443ef015.jpg)
![herbata](https://images.iberion.media/images/origin/herbata_ze_skrzypu_polnego_53ea1dce7e.jpg)
![zatkany zlew](https://images.iberion.media/images/origin/zatkany_zlew_855e63e936.jpg)
![obrany banan](https://images.iberion.media/images/origin/banan1_ce350a4561.jpg)
![dżem z borówki](https://images.iberion.media/images/origin/d_A_em_f07e5a9d98.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi1_78c535bfc9.jpg)
![ugniatanie ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_bc9d5a01e9.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![wiszące szafki kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/Szafki_kuchenne_15c6c0c810.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_e00cbd8308.jpg)
![napar ziołowy](https://images.iberion.media/images/origin/babka1_c4f8f9fee2.jpg)
![napełnianie szklanki wodą z kranu](https://images.iberion.media/images/origin/woda_b910f11717.jpg)
![kalarepa w garnku](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa_d59fbb4253.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Browar Żywiec wycofuje piwo zero. Ma alkohol](https://images.iberion.media/images/origin/ostrzezenie_ac79a21198.jpg)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_41_dffedf794b.jpg)