Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrusz herbatniki i zalej tą masą. To ciasto mogłabym jeść codziennie, zawsze się udaje
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.12.2023 12:12

Pokrusz herbatniki i zalej tą masą. To ciasto mogłabym jeść codziennie, zawsze się udaje

ciasto
YouTube/@schonedesserts

Czy są tu smakosze deserów? Jeśli tak, to mam dla was przepis na pyszne ciasto, które zachwyca smakiem herbatników, orzechów i czekolady. Jego zaletą jest to, że zawsze się udaje, dlatego szybko zróbcie je w swojej kuchni.

Ciasto, które zawsze się udaje

Czy lubicie mieć w domu coś słodkiego? U mnie to konieczność, ale unikam kupnych ciast i słodyczy. Stawiam na własnoręcznie przyrządzone słodkie przysmaki. Ostatnio robię ciasto, które jest po prostu doskonałe w każdym calu. Smak, zapach i łatwość zrobienia, to coś, co się Wam spodoba. 

Do tego pysznego ciasta potrzebujemy herbatników, orzechów, kakao i jeszcze kilku składników. Ubijamy kakao z ciasteczkami i w mgnieniu oka mamy znakomity deser na zimowe wieczory. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube schone desserts. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule. 

ciasto
YouTube/@schonedesserts
To niezawodny sposób na świąteczne przejedzenie. Efekt natychmiastowy. Wystarczy jedna szklanka

Jak zrobić ciasto z herbatnikami, czekoladą i orzechami?

Składniki:

  • 400 g ciasteczek
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • ½ tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki
  • 100 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie ciasta zaczynamy od pokruszenia herbatników i posiekania orzechów. Wsypujemy je do miski z pokruszonymi herbatnikami. Do rondelka wsypujemy cukier zwykły i waniliowy, kakao i wlewamy mleko. Składniki mieszamy i podgrzewamy. Gdy powstanie jednolita gładka masa, dodajemy masło i dalej mieszamy. 

Następnie zalewamy pokruszone herbatniki i orzechy, mieszamy i wrzucamy wszystko formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i drobno kroimy gorzką czekoladę. Wrzucamy ją do rondelka, dodajemy jogurt naturalny, podgrzewamy i mieszamy. Teraz gotową masę kładziemy do formy, na masę z ciasteczek.

Ciasto najlepsze na zimowe wieczory

Białą czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy śmietankę, mieszamy i kładziemy na wcześniejszą masę w formie na ciasto. Robimy wzory wykałaczką i sypiemy wierzch ciasta posiekanymi orzechami. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Po upływie tego czasu ciasto jest już gotowe do podania. Wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje. Smak czekolady, orzechów i delikatnych herbatników idealnie do siebie pasują. Ten deser będzie znakomitym urozmaiceniem długich zimowych wieczorów. Pisaliśmy o odmianie czekolady, która szkodzi naszemu zdrowiu. Informowaliśmy o youtuberze, który kupić świąteczny catering u Magdy Gessler i problemach w związku z tym.

ciasto
YouTube/@schonedesserts