Pokrusz herbatniki i zalej tą masą. To ciasto mogłabym jeść codziennie, zawsze się udaje
Czy są tu smakosze deserów? Jeśli tak, to mam dla was przepis na pyszne ciasto, które zachwyca smakiem herbatników, orzechów i czekolady. Jego zaletą jest to, że zawsze się udaje, dlatego szybko zróbcie je w swojej kuchni.
Ciasto, które zawsze się udaje
Czy lubicie mieć w domu coś słodkiego? U mnie to konieczność, ale unikam kupnych ciast i słodyczy. Stawiam na własnoręcznie przyrządzone słodkie przysmaki. Ostatnio robię ciasto, które jest po prostu doskonałe w każdym calu. Smak, zapach i łatwość zrobienia, to coś, co się Wam spodoba.
Do tego pysznego ciasta potrzebujemy herbatników, orzechów, kakao i jeszcze kilku składników. Ubijamy kakao z ciasteczkami i w mgnieniu oka mamy znakomity deser na zimowe wieczory. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube schone desserts. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
To niezawodny sposób na świąteczne przejedzenie. Efekt natychmiastowy. Wystarczy jedna szklankaJak zrobić ciasto z herbatnikami, czekoladą i orzechami?
Składniki:
- 400 g ciasteczek
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- tabliczka gorzkiej czekolady
- ½ tabliczki białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki
- 100 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie ciasta zaczynamy od pokruszenia herbatników i posiekania orzechów. Wsypujemy je do miski z pokruszonymi herbatnikami. Do rondelka wsypujemy cukier zwykły i waniliowy, kakao i wlewamy mleko. Składniki mieszamy i podgrzewamy. Gdy powstanie jednolita gładka masa, dodajemy masło i dalej mieszamy.
Następnie zalewamy pokruszone herbatniki i orzechy, mieszamy i wrzucamy wszystko formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i drobno kroimy gorzką czekoladę. Wrzucamy ją do rondelka, dodajemy jogurt naturalny, podgrzewamy i mieszamy. Teraz gotową masę kładziemy do formy, na masę z ciasteczek.
Ciasto najlepsze na zimowe wieczory
Białą czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy śmietankę, mieszamy i kładziemy na wcześniejszą masę w formie na ciasto. Robimy wzory wykałaczką i sypiemy wierzch ciasta posiekanymi orzechami. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Po upływie tego czasu ciasto jest już gotowe do podania. Wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje. Smak czekolady, orzechów i delikatnych herbatników idealnie do siebie pasują. Ten deser będzie znakomitym urozmaiceniem długich zimowych wieczorów. Pisaliśmy o odmianie czekolady, która szkodzi naszemu zdrowiu. Informowaliśmy o youtuberze, który kupić świąteczny catering u Magdy Gessler i problemach w związku z tym.