Smakosze.pl Przepisy Nie znam prostszego przepisu na szarlotkę. Dostałem go lata temu od babci, do dziś mi się nie znudził
YouTube/@Kirschnenko Kanal

Nie znam prostszego przepisu na szarlotkę. Dostałem go lata temu od babci, do dziś mi się nie znudził

15 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli chcesz, aby zapach pieczonego ciasta i jabłek rozchodził się po całej kuchni, zrób szalotkę z przepisu mojej babci. Jest on niezwykle prosty, a przygotowanie nie trwa wieki. Ile kawałków bym nie zjadł, nigdy nie mam dosyć. Poniżej znajdziesz listę składników raz instrukcję krok po kroku.

Szarlotka babci jest najlepsza

Moja babcia robiła najlepszą szarlotkę. Od kiedy przejąłem jej przepis, mogę piec to pyszne ciasto sam. Nie jest to klasyczna szarlotka, ale na pewno smakuje obłędnie. Zrób ją raz, a przekonasz się sama.

Nie musisz się martwić, że potrzebujesz wiele czasu na przygotowanie tego ciasta. Mojej babci wystarczyła godzina. Po tym czasie z piekarnika wyciągała wyśmienite i pachnące jabłkami ciasto. Masz chęć spróbować?

ciasto.jpg
YouTube/@Kirschnenko Kanal
„Grzyb dla leniwych" opanował polskie lasy. Wrócisz z pełnym koszykiem, wystarczy wiedzieć, gdzie szukać

Ciasto tylko z kilku składników

Jak wiadomo, podstawowym składnikiem każdej szarlotki są jabłka. Nie inaczej jest i w tym przepisie od babci. Oprócz owoców przygotuj też produkty z poniższej listy. Jest ich tylko kilka. Podobny przepis znajdziesz na kanale Kirschnenko Kanal, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 3 jajka
  • 75 g cukru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • 10 g cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • cynamon

Prosty przepis na szarlotkę

Przygotowania rozpocznij od wbicia jajek do dużej miski. Wymieszaj je za pomocą miksera. Następnie wsyp przesianą mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj na jednolitą masę . Wlej roztopione masło i połącz składniki.

Jabłka obierz ze skóry i pokrój w kostkę o grubości 1 centymetra . Następnie przełóż je do okrągłej foremki do pieczenia. Wsyp cukier, cynamon i wymieszaj.

Całość zalej masą ciasta. Rozprowadź ją równomiernie. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 35 minut . Przestudzone ciasto krój na kawałki i gotowe. Sprawdź najlepszy dodatek do rosołu oraz

jabłka na ciasto.jpg
YouTube/@Kirschnenko Kanal
Moja babcia gotowała na tym najlepsze zupy. Dziś nie ma tego w żadnym sklepie
Nastolatki płacą za nie krocie, a Bosacka robi za grosze. Ten patent to hit
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy