Smakosze.pl Przepisy Niebiańsko kremowe, kokosowe ciasto bez pieczenia Raffaello
canva.com/awdebenham, Getty Images Pro

Niebiańsko kremowe, kokosowe ciasto bez pieczenia Raffaello

29 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bez pieczenia niejednokrotnie uratowało już wiele wieczorów, kiedy główny deser z jakiegoś powodu nie wyszedł. Poniżej pokazujemy przepis na ciasto Raffaello, które zachwyca intensywnością smaku i prostotą przygotowania. Efekty oszałamiają nawet największych łakomczuchów, którzy nie mogą powstrzymać się przed zjedzeniem choćby jednego kawałka.

Ciasto bez pieczenia jest przede wszystkim idealnym rozwiązaniem dla gospodarstw domowych, w których brakuje piekarnika. W takich sytuacjach zrobienie prawdziwego ciasta może wydawać się nie lada wyzwaniem - dzisiejsza receptura rozwiązuje ten problem.

Choć sam proces sporządzenia ciasta jest banalnie prosty i nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności, warto pamiętać o jednej rzeczy. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W innym wypadku masa może się nie połączyć i cały wysiłek pójdzie na marne.

Przepis na ciasto Raffaello bez pieczenia

Składniki:

  • 600 g herbatników maślanych (z ząbkami)

  • 200 g miękkiego masła

  • 150 g wiórków kokosowych

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 żółtka

Zacznij od wymieszania 1,5 szklanki mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną, zwykłym, cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Pozostałą część mleka zagotuj, a następnie wlej do niego mieszankę, cały czas energicznie mieszając. Gotowy budyń odstaw na bok i ostudź.

Masło pokrój w kostkę niewielkich rozmiarów i wrzuć ją do miski. Mikserem ubijaj masło przez kilka minut, aż stanie się gładkim puchem. Następnie stopniowo dodawaj budyń niewielkimi porcjami, cały czas miksując.

Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmaruj masłem i rozłóż w niej papier do pieczenia. Na przemian połóż warstwami herbatniki i krem budyniowy, do momentu, aż uzyskasz 4 warstwy. Czubek ciasta powinna zdobić warstwa kremu. Na koniec posyp ciasto wiórkami kokosowymi i włóż do lodówki do schłodzenia. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.

Ciasto

Źródło zdjęcia: canva/studionobra, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy