Niebiańsko puszyste pączki na bazie kultowego bursztynowego napoju
Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Tego dnia nie liczymy kalorii i zajadamy się do woli takimi smakołykami, jak pączki czy faworki. Te pierwsze warto zrobić w domu. Dzięki sprawdzonym patentom wyjdą o wiele smaczniejsze niż te sprzedawane w drogich cukierniach.
Kaloryczne pączki są wielkim przysmakiem, który wielu z nas jada tylko raz do roku z okazji - Tłustego Czwartku . A ten zbliża się już wielkimi krokami. W tym roku wypada on dokładnie 24 lutego . Z tej okazji proponujemy Wam nietypowy przepis na pączki na bazie piwa. Jesteście go ciekawi?
Przepis na wyjątkowe pączki na bazie kultowego napoju
Składniki:
-
kilogram mąki
-
3/4 szklanki cukru
-
10 żółtek
-
1 cukier wanilinowy
-
10 dag drożdży
-
pół butelki piwa
-
1/2 margaryny
-
ulubiony dżem lub słoik drylowanych wiśni
-
4 łyżek mleka
-
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Na początek podgrzej mleko. Dodaj do niego drożdże oraz 3 łyżki cukru i dokładnie wymieszaj. Mieszankę odstaw na około kwadrans.
Wlej pół butelki piwa do garnka i zagotu j. Dokładnie 2 łyżki gorącego napoju połącz z gotową mleczną masą. Oddziel żółtka od białek, utrzyj je z cukrem, a następnie dodaj do powstałego rozczynu, wraz z mąką, cukrem wanilinowym i pozostałym piwem. Wyrób ciasto.
Dodaj do ciasta rozpuszczoną margarynę z odrobiną soli . Cały czas je wyrabiaj, do momentu, aż stanie się elastyczne, a następnie odłóż je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Z gotowego ciasta zacznij formować pączki. Do środka włóż drylowane wiśnie lub łyżeczkę ulubionego dżemu. Uformowane pączki połóż, na stolnicy, aby nieco podrosły. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu. Podawaj je posypane cukrem pudrem lub lukrem.
Więcej na temat smażenia pączków przeczytasz w tym artykule . Jeśli w tym roku wolisz jednak ten smakołyk w nieco lżejszej wersji, to polecamy Ci ten nietypowy przepis .
canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsza klasyczna szarlotka według przepisu siostry Anastazji
-
Banalnie proste i niesamowicie pyszne 3-składniowe ciasto bez pieczenia
źródło: przyślij przepis