Smakosze.pl Przepisy Niebywałe, co jest sekretem smaku babki od Magdy Gessler. Aż 3 wyjątkowe składniki
Canva / egiss ; Instagram @magdagessler_official

Niebywałe, co jest sekretem smaku babki od Magdy Gessler. Aż 3 wyjątkowe składniki

7 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Babka wielkanocna jest obowiązkową pozycją, jeśli chodzi o świąteczne przysmaki. Wyjątkowy sposób ma na nią Magda Gessler. Restauratorka wzbogaca swój wypiek 3 specjalnymi składnikami. Pierwszy z nich to alkohol, pozostałe 2 spełniają ważną funkcję nie tylko smakową, ale też dekoracyjną.

Babka wielkanocna Magdy Gessler nie ma sobie równych

Babka wielkanocna to uwielbiane przez Polaków ciasto. Stanowi poważną konkurencję dla serników i makowców. Można robić ją w rozmaitych wersjach smakowych. Propozycja Magdy Gessler jest z całą pewnością jedną z najciekawszych.

Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, do swojej babki wielkanocnej dolewa drobinę rumu. Taki dodatek zapewnia wyjątkowy smak i aromat ciasta. W deserze nie może zabraknąć także syropu malinowego oraz przepysznej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Stanowią one kropkę nad i w jej popisie kulinarnej pomysłowości.

Tylko dziś Biedronka rozdaje masło. Trzeba spełnić 1 warunek

Przepis na babkę wielkanocną prosto od Magdy Gessler

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g masła
  • 10 żółtek
  • 1 białko
  • 70 g drożdży
  • 20 ml rumu
  • 150 g rodzynek
  • cukier wanilinowy
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku malinowego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • sól

Doskonała babka wielkanocna z wyjątkowymi dodatkami krok po kroku

Rodzynki przeznaczone do babki wielkanocnej przełóż do miseczki i zalej rumem . Odstaw na jakiś czas na bok. W międzyczasie do dużej miski przesiej mąkę, zalej ją wrzącym mlekiem i wstępnie wyrób . Dodaj do niej drożdże i kontynuuj wyrabianie do momentu, aż uzyskasz gładkie nieklejące się ciasto .

Na patelni rozpuść masło do babki wielkanocnej . Ostudź je, a następnie dołóż do ciasta . Dodaj do niego także nasiąknięte rumem rodzynki i dopraw wszystko solą . Po ponownym wyrobieniu odstaw ciasto do wyrośnięcia .

Formę do pieczenia babki wielkanocnej nasmaruj tłuszczem . Przełóż do niej ciasto i ponownie odstaw na bok, aby wyrosło . Następnie piekarnik nagrzej do 180 stopni i wstaw do niego blaszkę wraz z zawartością na ok. 30 minut .

W międzyczasie przygotuj lukier do babki wielkanocnej . Białka jaj wymieszaj z cukrem pudrem, a w drugiej kolejności z syropem malinowym . Powstałą polewą udekoruj upieczone ciasto po jego całkowitym ostygnięciu . Na koniec ozdób całość smażoną skórką pomarańczową . Lewandowska na tradycyjną babkę ma własny nowatorski patent . Przepis na babkę wytrawną podał miłośnikom gotowania Karol Okrasa .

skórka pomarańczowa.png
Canva / karamba70

Źródło: horecatrends

Makłowicz wyjawił sekret żurku. „Bez tego jest nędzny”
Zapomnij o tarce. Chrupiące placki ziemniaczane zrobisz w 10 minut
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy