Niebywałe, co jest sekretem smaku babki od Magdy Gessler. Aż 3 wyjątkowe składniki
Babka wielkanocna jest obowiązkową pozycją, jeśli chodzi o świąteczne przysmaki. Wyjątkowy sposób ma na nią Magda Gessler. Restauratorka wzbogaca swój wypiek 3 specjalnymi składnikami. Pierwszy z nich to alkohol, pozostałe 2 spełniają ważną funkcję nie tylko smakową, ale też dekoracyjną.
Babka wielkanocna Magdy Gessler nie ma sobie równych
Babka wielkanocna to uwielbiane przez Polaków ciasto. Stanowi poważną konkurencję dla serników i makowców. Można robić ją w rozmaitych wersjach smakowych. Propozycja Magdy Gessler jest z całą pewnością jedną z najciekawszych.
Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, do swojej babki wielkanocnej dolewa drobinę rumu. Taki dodatek zapewnia wyjątkowy smak i aromat ciasta. W deserze nie może zabraknąć także syropu malinowego oraz przepysznej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Stanowią one kropkę nad i w jej popisie kulinarnej pomysłowości.
Przepis na babkę wielkanocną prosto od Magdy Gessler
Składniki:
- pół kilograma mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 150 g masła
- 10 żółtek
- 1 białko
- 70 g drożdży
- 20 ml rumu
- 150 g rodzynek
- cukier wanilinowy
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżeczki soku malinowego
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- sól
Doskonała babka wielkanocna z wyjątkowymi dodatkami krok po kroku
Rodzynki przeznaczone do babki wielkanocnej przełóż do miseczki i zalej rumem . Odstaw na jakiś czas na bok. W międzyczasie do dużej miski przesiej mąkę, zalej ją wrzącym mlekiem i wstępnie wyrób . Dodaj do niej drożdże i kontynuuj wyrabianie do momentu, aż uzyskasz gładkie nieklejące się ciasto .
Na patelni rozpuść masło do babki wielkanocnej . Ostudź je, a następnie dołóż do ciasta . Dodaj do niego także nasiąknięte rumem rodzynki i dopraw wszystko solą . Po ponownym wyrobieniu odstaw ciasto do wyrośnięcia .
Formę do pieczenia babki wielkanocnej nasmaruj tłuszczem . Przełóż do niej ciasto i ponownie odstaw na bok, aby wyrosło . Następnie piekarnik nagrzej do 180 stopni i wstaw do niego blaszkę wraz z zawartością na ok. 30 minut .
W międzyczasie przygotuj lukier do babki wielkanocnej . Białka jaj wymieszaj z cukrem pudrem, a w drugiej kolejności z syropem malinowym . Powstałą polewą udekoruj upieczone ciasto po jego całkowitym ostygnięciu . Na koniec ozdób całość smażoną skórką pomarańczową . Lewandowska na tradycyjną babkę ma własny nowatorski patent . Przepis na babkę wytrawną podał miłośnikom gotowania Karol Okrasa .
Źródło: horecatrends