Okrasa zdradził patent na wielkanocną babkę ziemniaczaną. Kluczowa jest 1 zasada
Karol Okrasa pokazał, jak zrobić babkę ziemniaczaną. Tradycyjna potrawa wielkanocna będzie o wiele smaczniejsza, kiedy przygotujesz ją z mączystych odmian ziemniaków. Upieczona babka będzie jasna, puszysta i pełna smaku. Bez trudu ją pokroisz i wyciągniesz z formy.
Sekretem babki ziemniaczanej jest odpowiednia odmiana ziemniaków
Babka ziemniaczana jest tradycyjnym daniem na Wielkanoc. Podana z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem smakuje obłędnie. Niektórzy potrawę przyrządzają z samych ziemniaków, inny dodają mięso. Przepis na babkę zdradził również Karol Okrasa.
Okrasa wielkanocne danie przygotowuje z wędzonym boczkiem, cebulą i sporą ilością suszonego majeranku. Te produkty zdecydowanie podkręcają smak całej potrawy, jednak to nie one są tutaj kluczowe. Sekretem doskonałej babki ziemniaczanej są ziemniaki.
Okrasa przyrządza potrawę wyłącznie z mączystych odmian. Takie ziemniaki zawierają mało wody i dużo skrobi, przez co babka jest delikatna, puszysta, jasna i przepyszna. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube.
Babcia Henia robi najlepsze naleśniki. Nie uwierzysz co dodaje zamiast mleka
Przepis na babkę ziemniaczaną na WIelkanoc
Składniki:
- 1 kg ziemniaków mączystych
- 250 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
- 100 ml gorącego mleka
- łyżka mąki pszennej
- łyżka suszonego majeranku
Dodatkowo:
- olej słonecznikowy do wysmarowania formy
- 200 ml śmietany 18%
- pęczek szczypiorku
Karol Okrasa pokazał, jak zrobić tradycyjne danie z ziemniaków
Boczek pokrój i przesmaż na patelni. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski i odlej nadmiar wody. Wlej gorące mleko i wymieszaj.
Do masy dodaj mąkę, sporo pieprzu i odrobinę soli. Dodaj również ugotowaną kaszę i wsyp majeranek. Przestudzony boczek z cebulą połącz z pozostałymi składnikami i ponownie wymieszaj.
Formę wysmaruj tłuszczem i wyłóż masę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz około 45- 60 minut. Babkę podaj z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Danie najlepiej smakuje na drugi dzień.
Okrasa pokazał, jak robi mielone. Takich jeszcze nie jadłaś. Na Wielkanoc koniecznie przygotuj domowy zakwas na żurek. Nie uwierzysz, co dodaje do niego znany kucharz.