Lewandowska piecze babkę z samych zdrowych składników. Bez glutenu i sztucznych ulepszaczy smaku
Babka wielkanocna może być bezglutenowa. Anna Lewandowska pokazała jak zrobić pyszny wypiek bez użycia mąki pszennej. Jest pełen smaku, a zachwyci nawet zwolenników tradycyjnych wypieków. Musicie spróbować.
Przepis na babkę bezglutenową Anny Lewandowskiej
Szukając pomysłu na ciasto świąteczne, warto sięgnąć po receptury oparte na zdrowych składnikach. Przykładem jest doskonała babka Anny Lewandowskiej, której skosztować będą mogły nawet osoby z nietolerancją glutenu.
Składniki:
- 1 duże jajo
- 5 białek z jaj klasy L
- 50 g miodu
- 75 g mąki ryżowej
- 45 g wiórków kokosowych
- 45 g masła klarowanego
- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 30 g rodzynek
Jak zrobić babkę bezglutenową? Przepis Anny Lewandowskiej jest niezawodny
Zaczynamy od stopienia masła klarowanego, które trzeba będzie ostudzić przed dodaniem. Mąkę ryżową przesiewamy do większej miski i łączymy ją z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na pianę ze szczyptą soli, po czym dodajemy płynny miód, ekstrakt waniliowy, jajo oraz letnie masło. Do jednolitej masy powoli wsypujemy mieszaninę z mąką.
Na koniec dodajemy rodzynki. Po połączeniu składników ciasto przenosimy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Babkę bezglutenową pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podać babkę bezglutenową?
Wypiek po ostudzeniu warto udekorować polewą czekoladową. Anna Lewandowska proponuje przygotowanie jej ze stopionej gorzkiej czekolady wymieszanej z kozim jogurtem naturalnym.
Na naszej stronie znajdzie inne przepisy na wielkanocne wypieki. Sprawdźcie koniecznie pyszną babkę siostry Anastazji. Być może też skusi was delikatna i pełna smaku wersja z majonezem.
Źródło: hpba