Niecodzienny jabłecznik od siostry Anastazji
Ciasta lubi chyba każdy. Jabłecznik często gości na naszych stołach, choć jego przygotowanie bywa dość czasochłonne. Jeśli macie mniej czasu, zdecydujcie się na ciasto ucierane z jabłkami. Delikatny biszkopt doskonale komponuje się ze słodyczą tego owocu, a jabłka wystarczy obierać, pokroić i ułożyć na wierzchu. Przepis siostry Anastazji nie wymaga wiele wysiłku, a efekt zachwyci gości. Desery siostry Anastazji są wyjątkowo pyszne. Przedstawialiśmy wam już jej sposób na korzenny makowiec , a także recepturę na pyszne rogaliki drożdżowe . Tym razem proponujemy wam wyjątkowy jabłecznik z dodatkiem marmolady , oblane pyszną czekoladą. Ta kompozycja trafi w gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy .
Przepis na pyszne ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji
Składniki na ciasto ucierane:
-
5 jajek
-
margaryna, cukier i mąka w ilości odpowiadającej masie jajek
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto biszkoptowe:
-
5 jajek
-
3/4 szklanki mąki
-
1/2 szklanki cukru
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę owocową:
-
5 średnich jabłek
-
100 g marmolady
Dodatkowo:
-
100 g ulubionej czekolady
-
4-5 łyżek bułki tartej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem , stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Z białek ubijamy pianę , a następnie łączymy ją z przygotowanym wcześniej ciastem. Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy bułka tartą. Jabłka obieramy, kroimy je w plastry i wydrążamy środki.
Kawałki owoców układamy na cieście, a następnie środek każdego plastra wypełniamy marmoladą. Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Białka ubijamy z cukrem , stopniowo dodając do nich żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę wylewamy na jabłka. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez około 50 minut . Po upieczeniu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Podajemy do czarnej kawy.
Źródło zdjęcia: canva/pundapanda
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na kotlety rybne z warzywami - w sam raz na piątkowy obiad
-
Soczyste kotlety schabowe - sekret tkwi w kultowym gęstym dodatku
Źródło: siostra-anastazja