Smakosze.pl
Rogaliki od siostry Anastazji

Canva / Milosz_G

Pyszne rogaliki drożdżowe według siostry Anastazji

4 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Drożdżowe rogaliki są nie lada specjałem, który świetnie sprawdza się w roli słodkiej przekąski. Okazuje się, że ich przygotowanie jest zaskakująco proste. Siostra Anastazja podzieliła się swoją niezawodną recepturą.

Smakowite rogaliki potrafią przyprawić o szczery zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Słodkie wypieki od siostry Anastazji z pewnością sprostają oczekiwaniom wymagających miłośników kulinariów. Ich smak na długo pozostaje w pamięci.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Drożdżowe rogaliki od siostry Anastazji

Nie od dziś wiadomo, że smakołyki takie jak drożdżowe rogaliki cieszą się sporą popularnością. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kuszące rogaliki z czekoladą.

Dziś sięgniemy po sprawdzony przepis siostry Anastazji. Jej drożdżowe rogaliki momentalnie znikają z talerzy. Każdy powinien poradzić sobie z tą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg mąki

  • 25 g drożdży

  • 120 g masła

  • 120 g cukru

  • 500 ml mleka

  • 6 żółtek

  • 2 g soli

  • białko

  • 200 g cukru pudru

  • woda sok z cytryny

Jak ukisić kapustę?

Babciny sposób na kiszenie kapusty

CZYTAJ DALEJ

Wyborne drożdżowe rogaliki podbija serca najbliższych

Na początku 120 ml ciepłego mleka rozrabiamy z 30 g cukru i 60 g mąki. Całość wzbogacamy o pokruszone drożdże. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiewamy do sporej miski. Dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn. Żółtka ucieramy z cukrem. Je również umieszczamy w misce. Wszystko uzupełniamy o letnie mleko, sól oraz roztopioną margarynę. Całość nieustannie mieszamy.

Wyrabiamy ciasto, które powinno osiągnąć gładką strukturę. Musi ono z łatwością odklejać się od dłoni. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Najlepiej sprawdzi się ciepłe miejsce. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką. Powinniśmy otrzymać cienki placek. Kroimy go na części, które zawijamy na rogaliki. Pieczemy je do zarumienienia w 170 stopniach Celsjusza. Na koniec cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny. W ten sposób otrzymamy lukier, który sprawi, że rogaliki będą jeszcze lepsze. Godny uwagi jest także przepis na pączki.

Drożdżowe rogaliki

Drożdżowe rogaliki

Canva / Milosz_G

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Moje gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >