Smakosze.pl
Rogaliki od siostry Anastazji

Canva / Milosz_G

Pyszne rogaliki drożdżowe według siostry Anastazji

13 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Drożdżowe rogaliki są nie lada specjałem, który świetnie sprawdza się w roli słodkiej przekąski. Okazuje się, że ich przygotowanie jest zaskakująco proste. Siostra Anastazja podzieliła się swoją niezawodną recepturą.

Smakowite rogaliki potrafią przyprawić o szczery zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Słodkie wypieki od siostry Anastazji z pewnością sprostają oczekiwaniom wymagających miłośników kulinariów. Ich smak na długo pozostaje w pamięci.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Drożdżowe rogaliki od siostry Anastazji

Nie od dziś wiadomo, że smakołyki takie jak drożdżowe rogaliki cieszą się sporą popularnością. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kuszące rogaliki z czekoladą.

Dziś sięgniemy po sprawdzony przepis siostry Anastazji. Jej drożdżowe rogaliki momentalnie znikają z talerzy. Każdy powinien poradzić sobie z tą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg mąki

  • 25 g drożdży

  • 120 g masła

  • 120 g cukru

  • 500 ml mleka

  • 6 żółtek

  • 2 g soli

  • białko

  • 200 g cukru pudru

  • woda sok z cytryny

Jak ukisić kapustę?

Babciny sposób na kiszenie kapusty

CZYTAJ DALEJ

Wyborne drożdżowe rogaliki podbija serca najbliższych

Na początku 120 ml ciepłego mleka rozrabiamy z 30 g cukru i 60 g mąki. Całość wzbogacamy o pokruszone drożdże. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiewamy do sporej miski. Dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn. Żółtka ucieramy z cukrem. Je również umieszczamy w misce. Wszystko uzupełniamy o letnie mleko, sól oraz roztopioną margarynę. Całość nieustannie mieszamy.

Wyrabiamy ciasto, które powinno osiągnąć gładką strukturę. Musi ono z łatwością odklejać się od dłoni. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Najlepiej sprawdzi się ciepłe miejsce. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką. Powinniśmy otrzymać cienki placek. Kroimy go na części, które zawijamy na rogaliki. Pieczemy je do zarumienienia w 170 stopniach Celsjusza. Na koniec cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny. W ten sposób otrzymamy lukier, który sprawi, że rogaliki będą jeszcze lepsze. Godny uwagi jest także przepis na pączki.

Drożdżowe rogaliki

Drożdżowe rogaliki

Canva / Milosz_G

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Moje gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi?

Przepisy

Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi? Przepis dla każdego

Czytaj więcej >
Jak zrobić idealny smażony bób?

Przepisy

Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę

Czytaj więcej >
Najdoskonalszy sok warzywny

Przepisy

Najdoskonalszy sok warzywny. Smaczna porcja witamin

Czytaj więcej >
Kultowy coleslaw z kalafiora

Przepisy

Kultowy coleslaw z kalafiora. Nietypowa, zachwycająca wersja uwielbianej surówki

Czytaj więcej >
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy

Przepisy

Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Czytaj więcej >