Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne rogaliki drożdżowe według siostry Anastazji
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 04.08.2021 02:00

Pyszne rogaliki drożdżowe według siostry Anastazji

Rogaliki od siostry Anastazji
Canva / Milosz_G

Drożdżowe rogaliki są nie lada specjałem, który świetnie sprawdza się w roli słodkiej przekąski. Okazuje się, że ich przygotowanie jest zaskakująco proste. Siostra Anastazja podzieliła się swoją niezawodną recepturą.

Smakowite rogaliki potrafią przyprawić o szczery zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Słodkie wypieki od siostry Anastazji z pewnością sprostają oczekiwaniom wymagających miłośników kulinariów. Ich smak na długo pozostaje w pamięci.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Drożdżowe rogaliki od siostry Anastazji

Nie od dziś wiadomo, że smakołyki takie jak drożdżowe rogaliki cieszą się sporą popularnością. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kuszące rogaliki z czekoladą.

Dziś sięgniemy po sprawdzony przepis siostry Anastazji. Jej drożdżowe rogaliki momentalnie znikają z talerzy. Każdy powinien poradzić sobie z tą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg mąki

  • 25 g drożdży

  • 120 g masła

  • 120 g cukru

  • 500 ml mleka

  • 6 żółtek

  • 2 g soli

  • białko

  • 200 g cukru pudru

  • woda sok z cytryny

Wyborne drożdżowe rogaliki podbija serca najbliższych

Na początku 120 ml ciepłego mleka rozrabiamy z 30 g cukru i 60 g mąki. Całość wzbogacamy o pokruszone drożdże. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiewamy do sporej miski. Dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn. Żółtka ucieramy z cukrem. Je również umieszczamy w misce. Wszystko uzupełniamy o letnie mleko, sól oraz roztopioną margarynę. Całość nieustannie mieszamy.

Wyrabiamy ciasto, które powinno osiągnąć gładką strukturę. Musi ono z łatwością odklejać się od dłoni. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Najlepiej sprawdzi się ciepłe miejsce. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką. Powinniśmy otrzymać cienki placek. Kroimy go na części, które zawijamy na rogaliki. Pieczemy je do zarumienienia w 170 stopniach Celsjusza. Na koniec cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny. W ten sposób otrzymamy lukier, który sprawi, że rogaliki będą jeszcze lepsze. Godny uwagi jest także przepis na pączki.

Drożdżowe rogaliki
Drożdżowe rogaliki

Canva / Milosz_G

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Moje gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto