Smakosze.pl Przepisy Niecodzienny piszinger z dodatkiem powideł śliwkowych
kadr z kanału Słodki Blog na YouTube

Niecodzienny piszinger z dodatkiem powideł śliwkowych

16 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Macie ochotę na szybki i łatwy do zrobienia torcik? Proponujemy niecodzienny piszinger z dodatkiem powideł śliwkowych. Ten kultowy deser składający się z wafli przekładanych masą czekoladową może być jeszcze smaczniejszy. Wystarczy sięgnąć do spiżarni.

Piszinger to słynny deser, którego pomysłodawcą był wiedeński cukiernik Oskar Pischinger. Torcik ten przygotowuje się z suchych wafli tortowych przekładnych słodką masą. Zwykle stosuje się masę czekoladowo-orzechową, a całość polewa się czekoladowym lukrem.

Dziś pokażemy wam szybki sposób na domowy torcik. Do jego przełożenia użyjemy dwóch mas. Jedną z nich są śliwkowe powidła, które dodają deserowi wyrazistego smaku. Zdjęcie prezentowanego piszingera pochodzi z kanału Słodki Blog na YouTube.

Niecodzienny piszinger z dodatkiem powideł śliwkowych

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła

  • puszka masy krówkowej o smaku kakaowym, 460 g

  • 1 opakowanie wafli tortowych

  • słoiczek powideł śliwkowych, 200 g

Przygotowanie piszingera

Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Dodaj do niego masę krówkową i całość dokładnie zmiksuj.

Przygotowaną masą posmaruj wafel tortowy. Przykryj go drugim waflem i delikatnie go dociśnij dłońmi.

Wierzchni wafel posmaruj powidłami śliwkowymi. Powidła równomiernie rozprowadź przy użyciu noża.

Na warstwie powideł połóż następny wafel i lekko go dociśnij. Posmaruj go resztą masy kakaowej, przykryj ostatnim waflem.

Torcik owiń papierem do pieczenia i folią aluminiową. Włóż na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężał. Podawaj krojony w kwadraty.

Jeśli szukasz innych przepisów na szybkie desery, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na szybkie ciasto "Góra lodowa" , a także na prosty deser w pucharku.

torcik waflowy
torcik waflowy

Żródło zdjęcia: canva/chert61

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kanał Słodki Blog na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy