Niecodzienny piszinger z dodatkiem powideł śliwkowych
Macie ochotę na szybki i łatwy do zrobienia torcik? Proponujemy niecodzienny piszinger z dodatkiem powideł śliwkowych. Ten kultowy deser składający się z wafli przekładanych masą czekoladową może być jeszcze smaczniejszy. Wystarczy sięgnąć do spiżarni.
Piszinger to słynny deser, którego pomysłodawcą był wiedeński cukiernik Oskar Pischinger. Torcik ten przygotowuje się z suchych wafli tortowych przekładnych słodką masą. Zwykle stosuje się masę czekoladowo-orzechową, a całość polewa się czekoladowym lukrem.
Dziś pokażemy wam szybki sposób na domowy torcik. Do jego przełożenia użyjemy dwóch mas. Jedną z nich są śliwkowe powidła, które dodają deserowi wyrazistego smaku. Zdjęcie prezentowanego piszingera pochodzi z kanału Słodki Blog na YouTube.
Niecodzienny piszinger z dodatkiem powideł śliwkowych
Składniki:
-
100 g miękkiego masła
-
puszka masy krówkowej o smaku kakaowym, 460 g
-
1 opakowanie wafli tortowych
-
słoiczek powideł śliwkowych, 200 g
Przygotowanie piszingera
Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Dodaj do niego masę krówkową i całość dokładnie zmiksuj.
Przygotowaną masą posmaruj wafel tortowy. Przykryj go drugim waflem i delikatnie go dociśnij dłońmi.
Wierzchni wafel posmaruj powidłami śliwkowymi. Powidła równomiernie rozprowadź przy użyciu noża.
Na warstwie powideł połóż następny wafel i lekko go dociśnij. Posmaruj go resztą masy kakaowej, przykryj ostatnim waflem.
Torcik owiń papierem do pieczenia i folią aluminiową. Włóż na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężał. Podawaj krojony w kwadraty.
Jeśli szukasz innych przepisów na szybkie desery, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na szybkie ciasto "Góra lodowa" , a także na prosty deser w pucharku.
Żródło zdjęcia: canva/chert61
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kanał Słodki Blog na YouTube