Obłędne faworki bez jajek, śmietany i cukru
Już jutro tłusty czwartek, a więc święto pączków i faworków. Te drugie są nieco mniej pracochłonne, możesz więc przygotować je własnoręcznie. Pomocny może okazać się nasz przepis na faworki bez jajek, śmietany i cukru. Wychodzą kruche i delikatne, po prostu obłędne.
Ciasto na faworki bazuje na mące, żółtkach i śmietanie. Czasami jednak nie mamy pod ręką tych wszystkich składników lub z jakiegoś powodu nie możemy jeść jajek lub nabiału. Jak się okazuje, bez ich dodatku też można zrobić idealne faworki. Przekonajcie się o tym sami.
Obłędne faworki bez jajek, śmietany i cukru
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki oleju
duża szczypta soli
ok. 1 szklanka ciepłej wody
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie faworków
Mąkę przesiej do miski. Dodaj 4 łyżki oleju i rozcieraj go z mąką, aż składniki dobrze się połączą.
Do mąki dodaj szczyptę soli, a także wodę. Składniki wymieszaj, a gdy się połączą, przełóż je na stolnicę i zagnieć gładkie ciasto. Wyrabiaj je minimum 5 minut.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15-30 minut, by nabrało odpowiedniej elastyczności.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Pokrój go w paski szerokości ok. 3 cm. Potem każdy pasek podziel na kawałki o długości ok. 12 cm.
W środku każdego paska zrób nacięcie wzdłuż. Przez powstały otwór przełóż jeden koniec faworka i wywiń go.
W rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Włóż do niego faworki i smaż je, aż będą z obu stron złociste. Wyjmij je na półmisek wyłożony papierowymi ręcznikami, oprósz cukrem pudrem.
Jeśli szukasz klasycznego przepisu na faworki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu też recepturę na oryginalne faworki z ziemniaków.
Żródło zdjęcia: canva/RobsonPL
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wszystkojestwglowie