Kultowe, ekspresowe ciasto bez pieczenia "Góra lodowa" - wymarzony deser
Ciasto bez pieczenia jest wygodnym sposobem na przygotowanie pysznego deseru bez konieczności używania piekarnika. Taki przysmak wywoła zachwyt u wszystkich, którzy będą mieli szansę spróbowania. Ciasto "Góra lodowa" jest połączeniem masy budyniowej, herbatników i biszkoptów, a więc prawdziwy raj dla łakomczuchów.
Ciasto bez pieczenia "Góra lodowa" jest delikatne niczym chmurka i rozpływa się w ustach już od pierwszego kęsa. Jego dużą zaletą jest wyjątkowy wygląd, ponieważ wystarczy jeden rzut oka, aby docenić kunszt.
Przepis na ciasto bez pieczenia "Góra lodowa"
Składniki:
Masa budyniowa:
1 l mleka
4 żółtka
3 paczki budyniu waniliowego
1 szklanka cukru
1,5 łyżki mąki
kostka masła
Polewa:
150 ml wody
kostka masła
250 g mleka w proszku
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
200 g herbatników kakaowych
1 paczka okrągłych biszkoptów
Zacznij od przygotowania masy budyniowej. Wlej 1 szkl. mleka do miski, dodaj żółtka, budyń, cukier i mąkę. Wymieszaj całość rózgą. Resztę mleka wlej do garnka, postaw go na gazie i doprowadź do wrzenia.
Wlej do niego masę budyniową, zagotuj i cały czas mieszaj. Przelej budyń do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do ostudzenia. Następnie połącz masę z masłem o temperaturze pokojowej, mieszając ją mikserem na puszystą konsystencję.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż herbatniki, przełóż je połową masy budyniowej. Na niej połóż resztę herbatników i przykryj je drugą połową budyniu. Biszkopty przekrój na pół i wbijaj je w równych rzędach w masę.
Na koniec zajmij się polewą. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i cukier. Postaw go na gazie. Gdy wszystko się ze sobą połączy, dodaj do płynu mleko w proszku i zmiksuj. Wylewaj połowę polewy na ciasto wąskim strumieniem. Drugą połowę zmieszaj z kakao i również polej po cieście. Schowaj je na kilka godzin do lodówki. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić klasyczną chałkę. Ten tekst wyjawia przepis na puszyste ciasto czekoladowe bez pieczenia.
Źródło zdjęcia: canva/photovs, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie
Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem
Źródło: kwestiasmaku