Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowe, ekspresowe ciasto bez pieczenia "Góra lodowa" - wymarzony deser
Adam Moskal
Adam Moskal 09.02.2022 01:00

Kultowe, ekspresowe ciasto bez pieczenia "Góra lodowa" - wymarzony deser

Ciasto
Screen z filmu na kanale Kuchnia Magdy na YouTube

Ciasto bez pieczenia jest wygodnym sposobem na przygotowanie pysznego deseru bez konieczności używania piekarnika. Taki przysmak wywoła zachwyt u wszystkich, którzy będą mieli szansę spróbowania. Ciasto "Góra lodowa" jest połączeniem masy budyniowej, herbatników i biszkoptów, a więc prawdziwy raj dla łakomczuchów.

Ciasto bez pieczenia "Góra lodowa" jest delikatne niczym chmurka i rozpływa się w ustach już od pierwszego kęsa. Jego dużą zaletą jest wyjątkowy wygląd, ponieważ wystarczy jeden rzut oka, aby docenić kunszt.

Przepis na ciasto bez pieczenia "Góra lodowa"

Składniki:

Masa budyniowa:

  • 1 l mleka

  • 4 żółtka

  • 3 paczki budyniu waniliowego

  • 1 szklanka cukru

  • 1,5 łyżki mąki

  • kostka masła

Polewa:

  • 150 ml wody

  • kostka masła

  • 250 g mleka w proszku

  • 2/3 szklanki cukru

  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 200 g herbatników kakaowych

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

Zacznij od przygotowania masy budyniowej. Wlej 1 szkl. mleka do miski, dodaj żółtka, budyń, cukier i mąkę. Wymieszaj całość rózgą. Resztę mleka wlej do garnka, postaw go na gazie i doprowadź do wrzenia.

Wlej do niego masę budyniową, zagotuj i cały czas mieszaj. Przelej budyń do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do ostudzenia. Następnie połącz masę z masłem o temperaturze pokojowej, mieszając ją mikserem na puszystą konsystencję.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż herbatniki, przełóż je połową masy budyniowej. Na niej połóż resztę herbatników i przykryj je drugą połową budyniu. Biszkopty przekrój na pół i wbijaj je w równych rzędach w masę.

Na koniec zajmij się polewą. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i cukier. Postaw go na gazie. Gdy wszystko się ze sobą połączy, dodaj do płynu mleko w proszku i zmiksuj. Wylewaj połowę polewy na ciasto wąskim strumieniem. Drugą połowę zmieszaj z kakao i również polej po cieście. Schowaj je na kilka godzin do lodówki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić klasyczną chałkę. Ten tekst wyjawia przepis na puszyste ciasto czekoladowe bez pieczenia.

Mieszanie ciasta

Źródło zdjęcia: canva/photovs, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto