Niedrogi, pyszny i z dobrym składem. Dietetyk zdradził, jaki hot dog wybrać na Orlenie
Hot dog jest jednym z mniej zdrowych posiłków, lecz czasem można sobie na niego pozwolić. Jeden z dietetyków pokazał ostatnio, jak skomponować smaczną i wcale nie tak kaloryczną wersję przysmaku na stacji Orlen. Będziecie zaskoczeni, jak lekka jest zaproponowana przez niego kompozycja.
Zdaniem wielu specjalistów ds. żywienia po dania typu fast food — a więc i po hot doga — od czasu do czasu można sięgać. Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek na swoim Instagramie zdradził jak wybrać smaczną i korzystną dla naszego zdrowia opcję.
Jakiego hot doga wybrać na Orlenie?
Hot dogi serwowane na stacjach Orlen dla wielu smakoszy są stałym elementem podróży. Choć oferta Stop.Cafe wyróżnia się dbałością o skład i w produktach nie znajdziemy zbędnych dodatków takich jak wzmacniacze smaku, zagęstniki czy substancje konserwujące, odpowiednie wybranie pieczywa, parówki i sosu może sprawić, że fast food nie będzie wysokokaloryczny.
Dietetyk Michał Wrzosek postanowił ułatwić swoim odbiorcom to zadanie. W krótkim wideo wskazał, które składniki dania będą smaczne, a jednocześnie nie dostarczą nam zbyt wielu kalorii.
Przede wszystkim poleca bułkę graham, która obfituje w błonnik — składnik regulujący trawienie i sprawiają, że uczucie sytości towarzyszy nam dłużej. Pieczywo to dostarczy nam również więcej białka niż zwykłe pszenne.
Spośród czterech opcji mięsnych, czyli parówki z szynki, parówki o smaku kabanosa, parówki Italiana i kiełbaski, Wrzosek postawił na tę pierwszą. Swoją decyzję podjął, kierując się wysoką zawartością mięsa w produkcie — jest go aż 90%.
W przypadku sosu kryterium była kaloryczność. Najmniej energii dostarcza sos meksykański i to właśnie ten uzupełnił hot doga dietetyka. Sumarycznie skomponowany przez niego posiłek dostarczył zaledwie 381 kcal. Nie jest to więc ilość przekraczająca wartość zwykle dostarczaną w przekąskach.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania typu fast food. Sprawdźcie koniecznie krakowską maczankę z przepisu Ewy Wachowicz oraz świetne frytki belgijskie Roberta Makłowicza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, gdy pieprz nie leci z pieprzniczki? Znamy sprytny trik
-
Tak kucharka robi kotlety schabowe Zagłoba. Prosta modyfikacja, a smak palce lizać
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: stopcafe; IG/michal_wrzosek