Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ewa Wachowicz zdradziła przepis na maczankę po krakowsku. Mięsiwo idealne nie tylko na kanapki

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na maczankę po krakowsku. Mięsiwo idealne nie tylko na kanapki

Maczanka po krakowsku Ewy Wachowicz
IG/tomek.medrek, p.bialas; LUKASZ GAGULSKI/AGENCJA SE/East News

Maczanka po krakowsku jest regionalnym, mięsnym przysmakiem. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na sycące danie, które serwuje w bułce. Potrawa z karkówki zachwyca smakiem i jest wyjątkowo delikatna. Wszystko za sprawą świetnej marynaty. Skusicie się?

Maczanka krakowska podobna jest do burgera, lecz smakuje zdecydowanie lepiej. Rarytas z Małopolski skusi niejednego amatora soczystego pieczonego mięsa. Przygotowany według przepisu Ewy Wachowicz specjał będzie niezwykle aromatyczny. Musicie go spróbować.

Przepis na maczankę po krakowsku Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1,3 kg karkówki

  • 200 g niewielkich pieczarek

  • 2 małe cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 170 ml czerwonego wina, wytrawnego

  • 1 łyżka kminku

  • 3 ziarna jałowca

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do podania:

  • duże bułki pszenne

  • świeża posiekana natka pietruszki

  • ogórki kiszone (opcjonalnie)

Jak zrobić maczankę po krakowsku? Przepis Ewy Wachowicz nie ma sobie równych

Mięso oczyszczamy, nacieramy je posiekanym czosnkiem oraz roztartymi w moździerzu kminkiem i jałowcem. Oprószamy solą oraz pieprzem. Umieszczamy w szczelnie zamykanym pojemniku i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zamarynowaną i ocieploną karkówkę smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, po czym przenosimy ją do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Wlewamy wino. Na koniec doprawiamy papryką słodką. Pieczemy około 2 godzin. Miękką karkówkę kroimy w plastry.

Bułki przekrawamy na pół, a spód każdej z nich polewamy sosem, po czym umieszczamy na nim porcję mięsa. Posypujemy natką pietruszki i ewentualnie układamy ogórki pokrojone w cienkie, długie plasterki. Maczankę po krakowsku podajemy od razu po przygotowaniu.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na regionalne przysmaki. Sprawdźcie koniecznie recepturę Roberta Makłowicza na podlaskie pierogi z soczewicą. Być może też skusi was krucha śląska rolada.

Maczanka po krakowsku - pyszna karkówka z sosem w bułce
canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz