Smakosze.pl

IG/tomek.medrek, p.bialas; LUKASZ GAGULSKI/AGENCJA SE/East News

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na maczankę po krakowsku. Mięsiwo idealne nie tylko na kanapki

15 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Maczanka po krakowsku jest regionalnym, mięsnym przysmakiem. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na sycące danie, które serwuje w bułce. Potrawa z karkówki zachwyca smakiem i jest wyjątkowo delikatna. Wszystko za sprawą świetnej marynaty. Skusicie się?

Maczanka krakowska podobna jest do burgera, lecz smakuje zdecydowanie lepiej. Rarytas z Małopolski skusi niejednego amatora soczystego pieczonego mięsa. Przygotowany według przepisu Ewy Wachowicz specjał będzie niezwykle aromatyczny. Musicie go spróbować.

Przepis na maczankę po krakowsku Ewy Wachowicz

Składniki:
  • 1,3 kg karkówki

  • 200 g niewielkich pieczarek

  • 2 małe cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 170 ml czerwonego wina, wytrawnego

  • 1 łyżka kminku

  • 3 ziarna jałowca

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do podania:
  • duże bułki pszenne

  • świeża posiekana natka pietruszki

  • ogórki kiszone (opcjonalnie)

Jak zrobić maczankę po krakowsku? Przepis Ewy Wachowicz nie ma sobie równych

Mięso oczyszczamy, nacieramy je posiekanym czosnkiem oraz roztartymi w moździerzu kminkiem i jałowcem. Oprószamy solą oraz pieprzem. Umieszczamy w szczelnie zamykanym pojemniku i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zamarynowaną i ocieploną karkówkę smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, po czym przenosimy ją do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Wlewamy wino. Na koniec doprawiamy papryką słodką. Pieczemy około 2 godzin. Miękką karkówkę kroimy w plastry.

Bułki przekrawamy na pół, a spód każdej z nich polewamy sosem, po czym umieszczamy na nim porcję mięsa. Posypujemy natką pietruszki i ewentualnie układamy ogórki pokrojone w cienkie, długie plasterki. Maczankę po krakowsku podajemy od razu po przygotowaniu.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na regionalne przysmaki. Sprawdźcie koniecznie recepturę Roberta Makłowicza na podlaskie pierogi z soczewicą . Być może też skusi was krucha śląska rolada .

Maczanka po krakowsku - pyszna karkówka z sosem w bułce
canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >