Smakosze.pl
Co zrobić, jak pieprz nie leci z pieprzniczki? Znamy sprytny trik

Screen z filmu pochodzi z kanału hans_brando na TikTok

Co zrobić, gdy pieprz nie leci z pieprzniczki? Znamy sprytny trik

22 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Wiele osób zastanawia się, co zrobić, gdy pieprz nie leci z pieprzniczki. Większość osób zaczyna uderzać w naczynko lub nim potrząsać. Tymczasem wystarczy pocierać przez chwilę dno pieprzniczki, dnem solniczki. W ten sposób wprawimy ziarna pieprzu w wibracje, a przyprawa bez trudu wyleci z pieprzniczki.

Zbrylona pieprz i sól w pieprzniczce i solniczce to częste zjawisko. Zbryleniu mogą ulec domowe przyprawy i przyprawy, które stoją na stołach lokali gastronomicznych. Dzieje się tak, ponieważ przez malutkie dziurki w wieczkach, przedostaje się powietrze i para wodna.

Zjedli obiad w barze mlecznym w Zakopanem. Wydali jednoznaczną opinię

Zjedli obiad w barze mlecznym w Zakopanem. Wydali jednoznaczną opinię

CZYTAJ DALEJ

W domu łatwo poradzimy sobie z problemem, jednak jak należy zachować się w restauracji lub barze? Co zrobić, jak pieprz nie leci z pieprzniczki? Sprawdźmy, jak w kilka sekund pozbyć się zbrylonych kawałków przypraw.

W domu w bardzo prosty sposób zapobiegniemy zbrylaniu się pieprzu i soli. Sekretem jest odpowiednie przechowywanie przypraw. Do soli i pieprzu możemy wsypać odrobinę suchego ryżu. Ryż wchłania wilgoć jak gąbka, więc przyprawy nie zbrylą się

Co zrobić, jak pieprz nie leci z pieprzniczki?

Pieprzniczkę obróć do góry dnem, następnie do jej dna przyłóż spód solniczki i zacznij pocieraj je o siebie, wykonując koliste ruchy. Pieprz zacznie lecieć dosłownie po kilku chwilach.

Dzieje się tak, ponieważ wibracje, jakie zostają wygenerowane przez pocieranie pojemników, rozbijają zbrylone przyprawy. Ten trik jest równie skuteczny z solniczką i innymi przyprawami.

Jak zapobiegać zbrylaniu się pieprzu i soli?

Przyprawy zbrylają się pod wpływem dostępu świeżego powietrza i wilgoci. W restauracjach często pojawia się ten problem, ponieważ przyprawniki stoją na stołach w ciepłych pomieszczeniach lub na ogródku.

W domu możemy zminimalizować ryzyko zbrylenia przypraw. Wystarczy, że do solniczki i pieprzniczki wsypiemy odrobinę suchego ryżu. Ryż ma właściwości higroskopijne. Wiąże więc cząstki wody, która przyczynia się do zbrylenia soli. Pieprz i sól możemy przechowywać w szklanym młynku w postaci ziarnistej. Wtedy będziemy mieli pewność, że zawsze będą idealne.

Co zrobić, żeby kapusta na gołąbki nie pękała? Dowiedz się również, jak wyczyścić piekarnik domowymi sposobami. Żadną chemią nie zrobisz tego lepiej.

pieprz i sól

canva/exipreess

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa pomidorowa

Porady

Kiedy najlepiej dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie

Czytaj więcej >
jajko na twardo

Porady

Jajko na twardo możesz ugotować bez wody. Ten trick stał się światowym fenomenem

Czytaj więcej >
boczek

Porady

Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Czytaj więcej >
Okrasa do pierogów jest ważna

Porady

Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Czytaj więcej >
Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >