Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, gdy pieprz nie leci z pieprzniczki? Znamy sprytny trik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.01.2023 14:14

Co zrobić, gdy pieprz nie leci z pieprzniczki? Znamy sprytny trik

Co zrobić, jak pieprz nie leci z pieprzniczki? Znamy sprytny trik
Screen z filmu pochodzi z kanału hans_brando na TikTok

Wiele osób zastanawia się, co zrobić, gdy pieprz nie leci z pieprzniczki. Większość osób zaczyna uderzać w naczynko lub nim potrząsać. Tymczasem wystarczy pocierać przez chwilę dno pieprzniczki, dnem solniczki. W ten sposób wprawimy ziarna pieprzu w wibracje, a przyprawa bez trudu wyleci z pieprzniczki.

Zbrylona pieprz i sól w pieprzniczce i solniczce to częste zjawisko. Zbryleniu mogą ulec domowe przyprawy i przyprawy, które stoją na stołach lokali gastronomicznych. Dzieje się tak, ponieważ przez malutkie dziurki w wieczkach, przedostaje się powietrze i para wodna.

W domu łatwo poradzimy sobie z problemem, jednak jak należy zachować się w restauracji lub barze? Co zrobić, jak pieprz nie leci z pieprzniczki? Sprawdźmy, jak w kilka sekund pozbyć się zbrylonych kawałków przypraw.

W domu w bardzo prosty sposób zapobiegniemy zbrylaniu się pieprzu i soli. Sekretem jest odpowiednie przechowywanie przypraw. Do soli i pieprzu możemy wsypać odrobinę suchego ryżu. Ryż wchłania wilgoć jak gąbka, więc przyprawy nie zbrylą się

Co zrobić, jak pieprz nie leci z pieprzniczki?

Pieprzniczkę obróć do góry dnem, następnie do jej dna przyłóż spód solniczki i zacznij pocieraj je o siebie, wykonując koliste ruchy. Pieprz zacznie lecieć dosłownie po kilku chwilach.

Dzieje się tak, ponieważ wibracje, jakie zostają wygenerowane przez pocieranie pojemników, rozbijają zbrylone przyprawy. Ten trik jest równie skuteczny z solniczką i innymi przyprawami.

Jak zapobiegać zbrylaniu się pieprzu i soli?

Przyprawy zbrylają się pod wpływem dostępu świeżego powietrza i wilgoci. W restauracjach często pojawia się ten problem, ponieważ przyprawniki stoją na stołach w ciepłych pomieszczeniach lub na ogródku.

W domu możemy zminimalizować ryzyko zbrylenia przypraw. Wystarczy, że do solniczki i pieprzniczki wsypiemy odrobinę suchego ryżu. Ryż ma właściwości higroskopijne. Wiąże więc cząstki wody, która przyczynia się do zbrylenia soli. Pieprz i sól możemy przechowywać w szklanym młynku w postaci ziarnistej. Wtedy będziemy mieli pewność, że zawsze będą idealne.

Co zrobić, żeby kapusta na gołąbki nie pękała? Dowiedz się również, jak wyczyścić piekarnik domowymi sposobami. Żadną chemią nie zrobisz tego lepiej.

pieprz i sól
canva/exipreess

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: