Smakosze.pl Przepisy Niemal legendarny czarno-biały sernik siostry Anieli - zdradzamy przepis
canva/PeteerS

Niemal legendarny czarno-biały sernik siostry Anieli - zdradzamy przepis

9 stycznia 2022

Mało kto jest w stanie oprzeć się smacznemu sernikowi. Przyrządzony według receptury siostry Anieli specjał posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Delikatne czekoladowe ciasto w połączeniu z puszystą i aromatyczną masą serową skusi nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Dzieliliśmy się z wami przepisami na sernik od siostry Anastazji czy Ewy Wachowicz . Tym razem wracamy z niezawodną recepturą siostry Anieli. Jeżeli chcecie spróbować, jak pysznie smakuje waniliowy ser i czekoladowe ciasto kruche, ten przepis będzie dla was idealny.

Przepis na wyborny sernik siostry Anieli

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła

  • 3 żółtka

  • 2 szklanki mąki

  • pół szklanki cukru pudru

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę serową:

  • 1,5 kg białego sera

  • 200 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 7 jaj

  • 2 budynie śmietankowe

  • aromat cytrynowy i pomarańczowy

  • rodzynki lub inne bakalie

Przygotowanie masy serowej:

Twaróg mielimy w maszynce, najlepiej dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z żółtkami i dodajemy ser. Masę dokładnie mieszamy.

Łączymy ją z aromatami oraz budyniowym proszkiem. Dodajemy bakalie, jeśli ich używamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy ją do masy serowej. Po wymieszaniu jest ona gotowa.

Przygotowanie ciasta:

Składniki łączymy i sprawnie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą układamy na posmarowanej tłuszczem tortownicy. Na jej wierzch wykładamy masę serową.

Ser przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Doskonale smakuje posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Odcedzanie twarogu
Dobry twaróg to gwarancja przygotowania doskonałego sernika

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zycie.news

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy