Smakosze.pl Produkty Niemcy krytykują polskie mięso. Powód jest niedorzeczny
Fot. Marek BAZAK/East News

Niemcy krytykują polskie mięso. Powód jest niedorzeczny

2 listopada 2024
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wzburzenie wywołała wypowiedź niemieckiego eksperta. W krótkim zdaniu obraził polskich hodowców, produkujących mięso. Padły słowa, z którymi rodzimi wytwórcy kompletnie się nie zgadzają. Poszło pośrednio o pieniądze.

Zarzuty wobec polskiego mięsa

W niemieckich mediach pojawiła się kontrowersyjna wypowiedź . Dotyczyła różnic w cenach pomiędzy mięsem polskim, a niemieckim. Krajowa Rada Drobiarstwa zareagowała natychmiast. Według niej są to “ krzywdzące stwierdzenia ”.

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Świętego Marcina. Co ciekawe, zarówno w Polsce jak i w Niemczech tradycyjną potrawą z tej okazji jest gęsina . To właśnie o mięso z gęsi rozpętała się cała kłótnia. Zaczęło się od cen , skończyło znacznie dalej.

surowa gęś.jpg
Fot. Canva
Na długi weekend to ciasto jest hitem. Smakuje i wygląda tak, że zrobisz od razu 3 blachy

Oczernianie polskich hodowców mięsa

Zaczęło się od wypowiedzi dla niemieckiej gazety “Bild” . Właśnie na jej łamach Lorenz Eskildsen, dyrektor Federalnego Stowarzyszenia Wiejskich Hodowli Gęsi , porównywał ceny drobiu produkcji niemieckiej, do tego pochodzącego z Polski. Niemiecka gęś kosztuje od 18 do 22 euro (od nieco ponad 78 zł do niespełna 96 zł) za kilogram. Gęś z Polski lub Węgier jest znacznie tańsza- w granicach 4-5 euro (od około 17 zł do 21 zł) za tę samą wagę.

Eskildsen pokusił się o wskazanie, skąd bierze się taka różnica. To właśnie te słowa tak rozwścieczyły polskich hodowców .

Dzieje się tak, ponieważ te gęsi są zwykle przymusowo tuczone, co w Niemczech jest zabronione ze względu na dobrostan zwierząt- zawyrokował.

Na odpowiedź nie trzeba było długo czekać.

Krajowa Rada Drobiarstwa reaguje

Krajowa Rada Drobiarstwa wystosowała oświadczenie dotyczące powyższej wypowiedzi. Jego tekst ukazał się na łamach portalu next.gazeta.pl:

Uważamy tę wypowiedź za formę nieuczciwej konkurencji i bezpodstawne oczernianie polskich hodowców gęsi- czytamy w oświadczeniu

Jednocześnie podkreślamy, że zarówno niemieckich, jak i polskich hodowców obowiązują te same wyśrubowane unijne normy dotyczące dobrostanu zwierząt, których przestrzeganie jest kontrolowane przez Inspekcję Weterynaryjną

Przypomniano także kolejną ważną kwestię. W Polsce przymusowe tuczenie zwierząt jest prawnie zakazane .

w Polsce produkcja gęsi na stłuszczoną wątrobę została zakazana na mocy Ustawy o ochronie zwierząt już od 1 stycznia 1999 r.- powołuje się na przepisy Krajowa Rada Drobiarstwa.

Poznaj najlepszy przepis na kotlety mielone oraz sprawdź, jak zrobić ogórki kiszone , by chrupały jak trzeba.

pieczona gęś.jpg
Fot. Canva
100 razy lepsze purée niż z ziemniaków. Pozwala schudnąć i smakuje wybornie
Układam boczek na patelni i dorzucam cytrynę. Po chwili mam najlepszy obiad na sobotę
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy