Te ogórki kiszone chrupią mocniej od chipsów. Do tego nie gazują się i nie mętnieją
Ogórki kiszone mogą smakować jeszcze lepiej. Zapomnij o kiszeniu w słoikach i poznaj zupełnie inny sposób. Dzięki tej nowatorskiej metodzie ogórki wyjdą jeszcze smaczniejsze, a ty będziesz przygotowywać je co roku. Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego oraz poznasz przepis.
Ogórki kiszone lepsze niż tradycyjne
Ogórki kiszone to ulubiony przysmak wszystkich Polaków. Kiszonki są najzdrowszym dodatkiem do dań na zimę. Dostarczają sporo witaminy C, a ta, o tej porze roku jest niezwykle cenna. Choć przysmak cieszy się dużą popularnością i przepis na ogórki kiszone zna każda gospodyni, okazuje się, że można przygotować je zupełnie inaczej.
Zamiast kisić je w słoikach, zdecydowanie lepiej zrobić to w plastikowym pojemniku. W ten sposób ogórki zyskają na smaku i będą przypominały te swojskie z beczki. Przygotowanie jest tam samo łatwe, a o tym, jak je zrobić, dowiesz się z poniższego przepisu.
Kotlety mielone bez smażenia, proste, pyszne i soczyste. Za ten przepis chwali mnie nawet babciaOgórki kiszone z kilku składników
Zanim dowiesz się, jak przygotować ogórki kiszone, warto przypomnieć także niezbędne składniki. Najważniejsze są przede wszystkim ogórki. Oprócz nich potrzebne będą także produkty na zalewę, która nada warzywu odpowiedniego smaku. Umieściliśmy je na liście poniżej, więc sprawdź ją dokładnie, a następnie przygotuj niezbędne składniki. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie ogórków pochodzą z kanałów Webspoon PL, który znajdziesz w dalszej części artykułu.
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 4 liście chrzanu
- 1 główka czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 6 baldachów kopru
- 240 g soli
- 4 l wody
Przepis na ogórki kiszone
Do dużego plastikowego pojemnika wlej wodę. Przełóż do niego ogórki i wymocz je przez 6 godzin. Po tym czasie umyj je, a wodę wylej. Do pojemnika włóż liście chrzanu oraz obrane ząbki czosnku. Dodaj także liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.
Następnie ułóż koper, a całość przykryj ciasno ułożonymi ogórkami. Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Przygotowaną zalewą zalej ogórki, przykryj je liśćmi chrzanu. Pojemnik przykryj i przechowuj je w ten sposób przez 5-7 dni. Po tym czasie nadają się do spożycia.