100 razy lepsze purée niż z ziemniaków. Pozwala schudnąć i smakuje wybornie
Oto świetna i lekka alternatywa dla purée ziemniaczanego. Dzięki zastąpieniu kartofli kalafiorem uzyskujemy doskonały smak, inny od tradycyjnego efekt i potrawę przyjazną diecie.
Zastąp ziemniaki kalafiorem
Przyjęło się, że ziemniaki są dla nas nieodłączną częścią obiadu. Traktujemy je przeważnie jako skrobiowy wypełniacz – źródło węglowodanów, które odpowiadają na zapotrzebowanie energetyczne. Jednak może czas zrewidować ten pogląd?
W końcu często nie potrzebujemy dziś aż tyle energii co ludzie w czasach, kiedy powstawało takie ciężkie menu. Nie każdy obiad musi zawierać jedną trzecią ziemniaków. Warto też zastępować je lżejszymi alternatywami warzywnymi – zarówno dla smaku, jak i wartości odżywczych. A w końcu także po to, by oszukać apetyt, który spodziewa się na talerzu solidnej łychy ziemniaczanego purée. Stąd właśnie pomysł na to kalafiorowe.
Układam boczek na patelni i dorzucam cytrynę. Po chwili mam najlepszy obiad na sobotęPuree z kalafiora
Kalafior w tej roli będzie poważnym sprzymierzeńcem diety. Samo warzywo jest trzy razy mniej kaloryczne niż kartofle. Jego delikatny i charakterystyczny smak łatwo podbić odpowiednimi dodatkami. Dlatego świetnie sprawdzi się w takim kalafiorowym purée.
Składniki
- 1 nieduża główka kalafiora
- 30 ml chudej śmietanki
- 1 łyżka masła
- Opcjonalnie: 50 g startego sera
- Sól, pieprz
Kalafior na obiad
Kalafiora dzielimy na różyczki, odrzucamy głąb i liście i gotujemy do miękkości – najlepiej na parze, ale może też być w osolonej wodzie. Składniki przenosimy do miski.
Dodajemy masło i śmietankę. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku. Jeśli chcemy dodać ser, mieszamy go z jeszcze ciepłym kalafiorem łyżką.
Wypróbuj też przepisy na prażuchy i sałatkę z groszkiem konserwowym.