Na długi weekend to ciasto jest hitem. Smakuje i wygląda tak, że zrobisz od razu 3 blachy
Takie niezwykle efektowne ciastka sprawdzą się doskonale jako deser po wystawnym obiedzie. Zaczynamy sezon jesienno-zimowego świętowania. Niech więc ciastem na długi weekend związany z dniem Wszystkich Świętych będzie w tym roku Pani Walewska.
Ciasto Pani Walewska
Nietrudno domyślić się, skąd nazwa tego ciasta. Pani Walewska była sławną kochanką Napoleona Bonaparte. Skoro więc cesarz Francuzów ma swoje ciastko, niech partnerką dla napoleonki będzie właśnie Pani Walewska.
Ciasto z masy budyniowej z powidłami i bezą, na półkruchym spodzie, będzie ozdobą stołu. Można podać je do kawy we Wszystkich Świętych i sąsiednie dni, kiedy, lekko wychłodzeni lub nawet zmarznięci, wracamy z cmentarza. Uwaga jednak na orzechy – niespodziewanych gości warto uprzedzić przed tym niezwykle silnym alergenem.
100 razy lepsze purée niż z ziemniaków. Pozwala schudnąć i smakuje wybornieCiasto na Wszystkich Świętych
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Boska Florence, która do przygotowania Pani Walewskiej używa margaryny. Ten utwardzony tłuszcz roślinny, który wielką karierę zrobił w PRL-u, nie jest jednak ani tak smaczny, ani tak pomocny przy wypiekach jak masło. Fakt, że przepisy z nim mogą wydawać się bardziej autentyczne, jeśli chodzi o podobieństwo do ciast z czasów Polski Ludowej. Zalecamy jednak powrót do burżuazyjnego masła.
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 400 g cukru
- 1 kostka masła (200 g)
- 5 jajek
- 500 ml mleka
- 1 słoiczek dżemu lub konfitur
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 50 ml śmietany 18%
- 220 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 g orzechów włoskich
Pieczemy Panią Walewską
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 120 g cukru, pokrojone w kostkę masło, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i śmietanę. Wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki.
Połowę mleka wlewamy do miski. Dosypujemy obie torebki budyniu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 80 g cukru. Pozostałą część mleka zagotowujemy. Masę przelewamy do gotującego się mleka. Mieszamy, aż będzie równo rozprowadzona i gęsta. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, przykrywamy na dotyk folią kuchenną i studzimy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na połowy. Jedną odkładamy jeszcze do chłodzenia, drugą wykładamy formę z papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, smarujemy dżemem. Białka ubijamy z resztą cukru i pozostałą mąką ziemniaczaną na sztywną masę. Połowę białek wykładamy na warstwę dżemu. Przygotowujemy drugie takie samo ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Oba wypiekamy po 40 minut w temperaturze 180 stopni.
W połowie szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i studzimy. W misie miksera ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy ostudzony budyń i żelatynę. Mieszamy mikserem na jednolitą masę.
Na jedno z ciast wykładamy masę budyniową. Przykrywamy drugim ciastem tak, by orzechy znalazły się na wierzchu. Dociskamy delikatnie i odstawiamy na kilka godzin do pełnego związania w lodówce.
Wypróbuj też przepisy na szare kluski i zrazy z mięsa mielonego.
Źródło: YouTube/Boska Florence