Smakosze.pl Produkty Niesamowite właściwości proszku ze zmielonych skorupek jaj
Screen filmu na kanale Wolverine Cash ODDASZFARTUCHA na YouTube

Niesamowite właściwości proszku ze zmielonych skorupek jaj

27 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajka jemy najczęściej w trakcie śniadania lub kolacji - gotujemy je wtedy na twardo, jako sadzone czy część omletu, naleśników i innych potraw. Niezależnie od sposobu przygotowania, zawsze zostaje sporo pustych skorupek, które większość z nas szybko wyrzuca.

Zamiast marnowania zawartych w nich cennych substancji odżywczych, można wykorzystać je w wielu różnych pożytecznych celach. Najlepiej sprawdzają się w formie suplementu diety, który dostarcza ogromnych wręcz ilości wapnia.

Jak wykorzystać skorupki z jajek do zrobienia proszku?

Aby stworzyć proszek ze skorupek jaj, na początku należy je dokładnie wymyć z pozostałości po jajku. Przemyj je pod bieżącą wodą i odstaw do osuszenia na durszlaku lub kratce. Następnie nastaw piekarnik na najwyższą temperaturę, która wyjałowi je ze wszelkich patogenów.

Odstaw wyprażone skorupki do wystudzenia. Wsyp je do czystego moździerza kuchennego i tłuczkiem zmiażdż je na drobny pył. To zajęcie może chwilę potrwać, aż uzyskasz odpowiednią grubość pyłu. Teraz wystarczy przesypać proszek do czystego szklanego pojemnika i przechowywać go w ciemnym miejscu.

Jak przyjmować sproszkowane skorupki jajka?

Oczywiście możesz spożywać go samodzielnie, lecz znacznie smaczniejszym i wygodniejszym sposobem jest dodanie go do jedzenia. Wystarczy dosypać jedną łyżkę do kaszy, porcji zupy, puree ziemniaczanego, soku owocowego lub koktajlu warzywnego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy. Powyższy screen pochodzi z filmu na kanale Wolverine Cash na YouTube.

Aby zmaksymalizować pozytywne efekty suplementacji skorupkowym proszkiem, należy przyjmować go codziennie przez 30 dni dwa razy do roku. Dzięki temu twoje kości i zęby będą o wiele mocniejsze, a układ nerwowy znacznie sprawniej będzie przewodził sygnały elektryczne.

Źródło: Gheorhge, Getty Images

Inne metody na wykorzystanie skorupek

Kolejnym doskonałym pomysłem jest zrobienie nawozu dla roślin doniczkowych. Do dużego dzbanka wlej kilka litrów wody i wsyp do niego zmielone, lecz nie wypiekane skorupki. Odstaw dzbanek na kilka dni w ciemne miejsce i podlewaj nawozem raz na dwa tygodnie.

Masz problem z osadem na garnkach i przypalonymi resztkami jedzenia na patelniach i nie możesz ich usunąć? Wsyp odrobinę skorupek, dodaj do nich płyn do naczyń i wyczyść naczynia zmywakiem. Po spłukaniu będą lśniły jak nowe.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziecisawazne.pl; zdrowie.gazeta.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy