Smakosze.pl Przepisy Niesamowity przepis na rosół autorstwa Pascala Brodnickiego. Dodatki zachwycają
TRICOLORS/East News; canva/SarapulSar38, Getty Images Pro

Niesamowity przepis na rosół autorstwa Pascala Brodnickiego. Dodatki zachwycają

18 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

W polskich domach bez żadnych wątpliwości króluje tradycyjny rosół, którym zajadają się praktycznie wszyscy, lecz nawet tak klasyczne receptury można jeszcze ulepszyć. Zajął się tym Pascal Brodnicki, który zaprezentował swoją własną wersję rosołu w orientalnym wydaniu. Oszałamiający aromat uzyskuje się dzięki dodaniu goździków, cynamonu oraz imbiru.

Rosół Pascala Brodnickiego nie jest zupą, jaką wszyscy doskonale znamy. Przyzwyczailiśmy się, że rosół jest raczej delikatnym daniem, którym zajadamy się w czasie choroby czy po zbyt intensywnym wyziębieniu organizmu, aby powróciły siły.

Brodnicki swój bulion doprawia imbirem, goździkami oraz cynamonem, co nadaje wywarowi korzennego aromatu oraz jeszcze mocniejszych właściwości rozgrzewających. Niżej zdradzamy jak zrobić go krok po kroku.

Przepis na rosół Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 1 kurczak

  • 3 marchewki

  • 3 pietruszki

  • 2 cebule

  • 4 cm korzenia imbiru

  • 1 por

  • 1 laska cynamonu

  • 2 goździki

  • 2 l wody

  • 2 białka

Zacznij od umycia i obrania marchewki, pora i pietruszek. Pokrój je na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka i zalej wodą. Postaw go na dużym gazie. Cebule obierz i opal nad palnikiem, następnie wrzuć ją do garnka wraz z obranym imbirem.

Kurczaka podziel na pojedyncze kawałki i dodaj go do warzyw. Wrzuć goździki i laskę cynamonu. Gotuj wywar na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, po czym zdejmij go z gazu i całkowicie wystudź.

Ostudzoną zupę przelej przez sitko, zachowując jedynie mięso oraz marchewki. Przelej zupę do garnka, wbij do niej spienione białka i zagotuj. Zbierz ścięte białka z powierzchni wywaru i podawaj go z makaronem, kawałkami mięsa i marchewki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zupę krem z dyni od Ani Starmach. Ten tekst wyjawia przepis na rozgrzewającą zupę cebulową.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/Suhailee Johari, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: pascalbrodnicki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy