Smakosze.pl Przepisy Nietypowa jajecznica po irańsku ze słodką niespodzianką
canva/piyato

Nietypowa jajecznica po irańsku ze słodką niespodzianką

17 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Najpopularniejsza jajecznica to ta na boczku albo z cebulą i szynką. A jedliście już jajecznicę na słodko? Choć brzmi zaskakująco, smakuje naprawdę dobrze. Proponujemy wam nietypową jajecznicę po irańsku ze słodką niespodzianką.

Jajecznica to jedno z najszybszych dań, jakie można przygotować na śniadanie. Jest pożywna i ma tę przewagę nad kanapkami, że rano przyjemnie rozgrzewa.

Wersji jajecznic jest naprawdę dużo. Różnią się dodatkami i stopniem ścięcia jaj. Polska wersja jajecznicy zwykle ma dodatek wędlin i cebuli. Lecz z dodatkiem papryki czy pomidorów też jest chętnie zjadana.

My namawiamy do spróbowania jajecznicy po irańsku, z dodatkiem daktyli. Daktyle to popularny składnik arabskiej kuchni. Zawierają dużo cukru i cennego błonnika. Dlatego danie z ich dodatkiem warto zjeść np. po porannym treningu. Zregeneruje siły i doda energii na resztę dnia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na nietypową jajecznicę po irańsku ze słodką niespodzianką

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka

  • 2 daktyle

  • szczypta soli

  • łyżeczka masła

Przygotowanie jajecznicy z daktylami

Jajka wybij do miseczki, dodaj trochę soli, lekko zamieszaj. Daktyle obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki.

Na patelni rozpuść masło. Wlej rozmieszane jajka, posyp daktylami. Delikatnie mieszając, usmaż tak jak lubisz. Jedz np. z chlebem albo z kanapką z żółtym serem. Smacznego!

daktyle
daktyle

Źródło zdjęcia: cana/baibaz

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: conaobiadprzepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy