Smakosze.pl
Jajecznica

canva/antares71, Getty Images Signature

Wyborna jajecznica po szwedzku - z mąką i mlekiem

14 Września 2021

(Ostatnia zmiana: 24 Września 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jajecznica stanowi idealne rozpoczęcie dnia, dzięki swojej sytości, a także ogromnej ilości wartości odżywczych. Jeśli w kuchni masz jedynie kilka składników, poniższa szwedzka wariacja świetnie się sprawdzi. Dzięki dodaniu mleka jest bardzo kremowa, a mąka dodatkowo nadaje jej treści.

Jajecznica to naturalny wybór, jako pierwszy posiłek dnia. Robi się ją w kilka chwil i można wrzucić do niej wiele składników, więc niezależnie co akurat ma się pod ręką, śniadanie zawsze się uda.

Szwedzka wersja z mąką i mlekiem charakteryzuje się niesamowicie delikatną i kremową konsystencją - wszystko dzięki wprowadzeniu do receptury mleka oraz mąki. Dzięki nim nigdy więcej nie będziesz chciał jeść zwykłych jajek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jajecznicę po szwedzku

Chcesz poznać więcej przepisów na pyszne potrawy z jajkiem? W tym artykule pokazujemy, jak przygotować lekkie, jak chmurka naleśniki budyniowe. Ten tekst zdradza przepis na placki ziemniaczane z jajkiem Tomasza Strzelczyka.

Składniki:

  • 6 jajek

  • 40 ml mleka

  • 40 g mąki pszennej

  • 20 g masła

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wbicia jajek do miski i rozbełtania ich. Możesz zmiksować je przez chwilę mikserem, aby nadać im jeszcze większej puszystości. Dolej do nich mleko i wsyp mąkę, a następnie jeszcze przez chwilę miksuj.

powidła śliwkowe

Cudowne powidła śliwkowe według babcinego przepisu

CZYTAJ DALEJ

Suchą patelnię postaw na palniku o średniej mocy i podpal gaz. Gdy tłuszcz się roztopi, wlej na nie mieszankę jajeczną. Z początku jej nie mieszaj, dopiero po chwili zacznij rozbijać ścięte jajka drewnianą łyżką.

Gdy jajka całkowicie się zetną, lecz będą jeszcze odrobine wilgotne, dopraw je solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżym chlebem posmarowanym masłem. Do jajecznicy doskonale pasują różne dodatki, jak pieczarki, szynka, papryka czy pomidory. Warto eksperymentować z ich użyciem, aby urozmaicić sobie śniadanie. Smacznego.

Jajecznica

Źródło: canva/4kodiak, Getty Images Signature

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto black forrest

Przepisy

Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i niebanalna zupa meksykańska z ziemniakami

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak przygotować pieczony udziec wołowy?

Czytaj więcej >
Anna Lewandowska, racuchy

Przepisy

Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos z kurczakiem do ryżu - błyskawiczny, smakowity obiad

Czytaj więcej >
Sernik z dodatkiem gotowanego budyniu i jagód

Przepisy

Kremowy, zaskakujący sernik dodatkiem gotowanego budyniu

Czytaj więcej >