Smakosze.pl
Jajecznica

canva/antares71, Getty Images Signature

Wyborna jajecznica po szwedzku - z mąką i mlekiem

14 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jajecznica stanowi idealne rozpoczęcie dnia, dzięki swojej sytości, a także ogromnej ilości wartości odżywczych. Jeśli w kuchni masz jedynie kilka składników, poniższa szwedzka wariacja świetnie się sprawdzi. Dzięki dodaniu mleka jest bardzo kremowa, a mąka dodatkowo nadaje jej treści.

Jajecznica to naturalny wybór, jako pierwszy posiłek dnia. Robi się ją w kilka chwil i można wrzucić do niej wiele składników, więc niezależnie co akurat ma się pod ręką, śniadanie zawsze się uda.

Szwedzka wersja z mąką i mlekiem charakteryzuje się niesamowicie delikatną i kremową konsystencją - wszystko dzięki wprowadzeniu do receptury mleka oraz mąki. Dzięki nim nigdy więcej nie będziesz chciał jeść zwykłych jajek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jajecznicę po szwedzku

Chcesz poznać więcej przepisów na pyszne potrawy z jajkiem? W tym artykule pokazujemy, jak przygotować lekkie, jak chmurka naleśniki budyniowe. Ten tekst zdradza przepis na placki ziemniaczane z jajkiem Tomasza Strzelczyka.

Składniki:

  • 6 jajek

  • 40 ml mleka

  • 40 g mąki pszennej

  • 20 g masła

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wbicia jajek do miski i rozbełtania ich. Możesz zmiksować je przez chwilę mikserem, aby nadać im jeszcze większej puszystości. Dolej do nich mleko i wsyp mąkę, a następnie jeszcze przez chwilę miksuj.

powidła śliwkowe

Cudowne powidła śliwkowe według babcinego przepisu

CZYTAJ DALEJ

Suchą patelnię postaw na palniku o średniej mocy i podpal gaz. Gdy tłuszcz się roztopi, wlej na nie mieszankę jajeczną. Z początku jej nie mieszaj, dopiero po chwili zacznij rozbijać ścięte jajka drewnianą łyżką.

Gdy jajka całkowicie się zetną, lecz będą jeszcze odrobine wilgotne, dopraw je solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżym chlebem posmarowanym masłem. Do jajecznicy doskonale pasują różne dodatki, jak pieczarki, szynka, papryka czy pomidory. Warto eksperymentować z ich użyciem, aby urozmaicić sobie śniadanie. Smacznego.

Jajecznica

Źródło: canva/4kodiak, Getty Images Signature

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >