Smakosze.pl Przepisy Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
canva/librakv

Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze

7 kwietnia 2022

Gołąbki lubi wielu smakoszy. Przygotujcie je z pysznym farszem z grzybów, kaszy i ryżu, a spodoba się nie tylko wegetarianom. Danie doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole i zachwyci was delikatnością sosu z dodatkiem śmietanki. Koniecznie spróbujcie.

Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Po pysznych wersjach w sosie pomidorowym i z kapustą włoską czas na bezmięsną odsłonę z kaszą ryżem i grzybami. Budżetowy farsz jest zaskakująco sycący, a sos doskonale komponuje się ze smakiem kapusty. Nie możecie przegapić tego smakołyku.

Przepis na wyśmienite gołąbki małopolskie

Składniki:

  • 1 większa główka kapusty

  • 100 g kaszy jęczmiennej

  • 100 g ryżu

  • 1 jajo

  • 1 średnia cebula

  • spora garść suszonych grzybów

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka słodkiej śmietany 18%

  • olej rzepakowy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ryż i kaszę gotujemy do miękkości. Grzyby namaczamy i również gotujemy. Cebulę obieramy i podsmażamy na oleju. Studzimy ją. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Kapustę sparzamy, by odseparować liście. Ugotowane produkty łączymy ze sobą, uprzednio rozdrabniając grzyby. Wbijamy jajo, dodajemy cebulę z patelni i doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Farszem wypełniamy liście kapusty i zawijamy je.

Gołąbki przenosimy do brytfanny, dodajemy 1-2 łyżki oleju oraz wodę i pieczemy około 50 minut. W trakcie — jeżeli będzie to konieczne — uzupełniamy płyn. Gotowe gołąbki wyjmujemy z sosu i łączymy go ze śmietanką. Zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami z wody. Wskazówka: jeśli klasyczną śmietankę zastąpicie nabiałem kokosowym lub sojowym, danie będzie wegańskie. Smak nadal będzie doskonały.

Gołąbki nie muszą być wypełnione mięsem
Gołąbki nie muszą być wypełnione mięsem

Źródło zdjęcia: canva/egiss

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy