Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moje krokiety cudownie chrupią i są proste w przygotowaniu. Zawsze dodaję ten składnik, robi wielką różnicę
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.05.2024 10:16

Moje krokiety cudownie chrupią i są proste w przygotowaniu. Zawsze dodaję ten składnik, robi wielką różnicę

chrupiące krokiety z marchewką
Fot. YouTube/smaki katriny

Dziś chcę ci pokazać mój sposób na krokiety. To niby proste danie udało mi się doprowadzić do perfekcji. Do farszu dodaję 1 składnik, który moim zdaniem idealnie dopełnia smak. Jeśli nie masz go w swojej kuchni, dokupisz go za grosze.

Najlepsze danie na tani obiad

Smaczny posiłek dla całej rodziny nie musi kosztować wiele. Moim ulubionym sposobem na tani obiad są właśnie krokiety. Farsz, który zazwyczaj zawiera pieczarki z cebulą, urozmaicam jednym dodatkiem.

W moim farszu do krokietów nie może zabraknąć marchewki. Moim zdaniem świetnie uzupełnia smak całości i dodaje jej przyjemnej tekstury. Zetrzyj ją na tarce i dodaj do pozostałych produktów. Gwarantuję, że jak raz spróbujesz, nigdy nie pominiesz jej na liście składników.

marchewki.jpg
Fot. Canva/Ohotnik
Sadownicy nie mają najmniejszych wątpliwości. Za czereśnie w tym roku zapłacimy krocie

Nie zapomnij o tym składniku

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 500 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • bułka tarta 
  • mielona papryka słodka
  • pieprz 
  • sól

Przepis na chrupiące krokiety

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Następnie zeszklij je w garnku lub głębokiej patelni. Oczyszczone pieczarki pokrój w drobną kostkę i przesyp je do cebuli. 

Obrane marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dołóż warzywo do pozostałych składników. Wsyp mieloną słodką paprykę, pieprz oraz sól. Wymieszaj warzywa i podsmażaj je do miękkości. 

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Następnie rozbij je za pomocą tłuczka. Wbij dwa jajka i wsyp oba rodzaje mąk. Wszystkie składniki zagnieć na jednolite i gładkie ciasto. 

Ciasto podziel je na kawałki. Każdy z nich rozgnieć na cienki placek. Na środek nałóż farsz. Sklej jego boki. Czynności powtarzaj do momentu skończenia składników. 

Krokiety obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym oleju, do momentu ich zarumienienia. Gotowe podawaj na obiad, a każdy będzie zachwycony ich smakiem.

Sprawdź nasz przepis ba błyskawiczne ciasto z ananasem. Upewnij się także, kiedy powinno się solić wodę na ziemniaki.

smażenie krokietó∑.jpg
Fot. YouTube/smaki katriny