Smakosze.pl Przepisy Nietypowe zielone kopytka ze szpinakiem
canva/Anna Shkuratova

Nietypowe zielone kopytka ze szpinakiem

2 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kopytka to szybkie, ziemniaczane kluski. Można je podać do obiadu, ale też zjeść jako samodzielne danie. Proponujemy nieco odmienić ich smak, a przede wszystkim wygląd dodając do nich szpinak. Takie zielone kluski są bardzo apetyczne i smaczne.

Do przygotowania kopytek można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Co prawda trudniej je przepuścić przez praskę, ale można to sobie ułatwić podgrzewając je w kuchence mikrofalowej. O wiele łatwiej zmiażdżyć ziemniaki, kiedy są jeszcze ciepłe.

Jeśli zaś chodzi o szpinak oczywiście jest bardzo zdrowy. Niektórzy dodają do klusek rozmrożony, rozdrobniony szpinak. My jednak proponujemy użyć świeżego i przygotować go w specyficzny sposób. Dzięki temu kluski będą po prostu zielone.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na nietypowe zielone kopytka ze szpinakiem

Składniki:

  • 600 g ziemniaków

  • duża garść świeżego szpinaku

  • jajko

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • sól

  • mąka do podsypywania

Przygotowanie szpinakowych kopytek

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, dokładnie wytłucz lub przepuść przez praskę. Przestudź.

Szpinak opłucz, usuń twarde łodyżki. Umieść go w misce razem z jajkiem, dokładnie zblenduj na jednolitą masę.

Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz masę szpinakową. Wymieszaj, a potem zagnieć szybko ciasto.

Podziel je na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój ze skosa na nieduże kawałki.

Kopytka wrzuć na osolony wrzątek i gotuj je 2 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię. Podawaj np. polane masłem, na którym przesmażono listki szałwii.

masa ziemniaczana
masa ziemniaczana

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy